Více času na podstatné

ČAOH představí studii, která porovnává možností energetického využití odpadů v ČR

15.04.2015 07:35

Česká asociace odpadového hospodářství (ČAOH) nechala zpracovat obsáhlou studii na téma porovnání možností energetického využití odpadů v podmínkách ČR. Studie porovnává hlavní možnosti energetického využití odpadů a paliv odpadů. Porovnávány jsou celkem 4 varianty. Na dubnové konferenci Dny teplárenství a energetiky 2015 (středa 22.4., více ZDE) hodlá asociace výsledky studie veřejně prezentovat.

První variantou je klasická spalovna komunálních odpadů. Druhá varianta je zařízení s pracovním názvem „monozdroj na TAP“, který je konstruován tak, aby v něm bylo standardně možné využívat jako palivo 100 % TAP. Další dvě varianty definují využití paliva z odpadů cestou spoluspalování s primárním palivem (hnědým uhlím), a to v míře 50% TAP a v míře 10% TAP.

Při všech variantách je podrobně komentována jak ekonomika jednotlivých možností, tak technické souvislosti a rizika provozu daných technologií, včetně související legislativy. Při ekonomickém srovnání vychází zpracovatel u všech variant z předpokladu nulových investičních dotací, aby porovnání bylo realistické a nebylo zatíženo tímto deformačním faktorem. Pro každou variantu je zpracována SWOT analýza, kde jsou uvedeny silné a slabé stránky jednotlivých řešení.

Studie také komentuje i reálné kapacity využití paliv z odpadů v podmínkách ČR. V tomto směru zpracovatel uvádí, že v ČR existuje reálný předpoklad kapacity využití TAP v míře 370 tis. tun, pokud se realizují definované technologické úpravy konkrétních zařízení.

Závěry studie uvádí porovnání celkové ceny za využití tuny odpadu ve všech čtyřech variantách, tedy ceny, kterou platí původce odpadu. Výstupy ze studie tak mohou být podle asociace využitelným podkladem i pro nyní zpracovávané POH krajů.

Studie podle asociace prokazuje, že využití paliv z odpadů je racionální a ekonomicky smysluplnou cestou, jak navýšit procento energetického využití odpadů. To vše ve volném tržním prostředí, bez potřeby centralizace řízení toků odpadů (ISNO) a bez nevýhodných dlouhodobých smluv, které by obcím braly možnost svobodné volby ke změně dodavatele odpadových služeb a koncovky, kde budou odpady využity.

Studie prokazuje i to, že pro energetiky může být cesta využití odpadů a paliv z odpadů zajímavá možnost náhrady uhlí a že technické aspekty jednotlivých variant jsou provozně i ekonomicky zcela vyřešeny, a to s odkazem na konkrétní zařízení v zahraničí.

Více ke studii na webu asociace ZDE.

 

Článek vyšel také v dubnovém čísle časopisu Odpadové fórum, jehož tématem bylo "Paliva z odpadů".

 

Zdroj: ČAOH