Více času na podstatné

CEITEC MU hledá způsoby, jak vědu víc otevřít

18.08.2017 09:32

Cílem nového projektu ORION institutu CEITEC Masarykovy univerzity je zjistit, jak nejlépe informovat o fungování výzkum a jeho financování všechny zájmové skupiny a také jak zajistit pravidelný tok informací mezi vědci, poskytovateli dotací a veřejností a začít tak uplatňovat principy takzvané open science, tedy otevřené vědy.

 

Čtyřletá aktivita je zaměřená na vědy o živé přírodě, biomedicínu a především na základní výzkum. Součástí je rozsáhlý průzkum veřejného mínění a dotazníková šetření v šesti evropských zemích, které mají zjistit, o jaké typy informací a v jaké fázi výzkumu má zájem široká veřejnost. Cílem je nalézt možnosti, jak vysvětlit laické veřejnosti například způsoby financování vědy nebo fungování samotného výzkumu od nápadu po jeho přetavení například do podoby grantové žádosti včetně toho, jak moc předvídatelné jsou výsledky výzkumu.

 

Zásadní bude také zjištění  jak se uvedené principy dostávají k vědcům, zda je instituce motivují k tomu, aby o své vědě informovali, a aby brali ohled také na společnost s tím, že cílem je pomoci vědcům, veřejnosti, ale i grantovým agenturám či státu, aby našli společnou řeč a posouvali tak celou společnost dopředu.

 

Do mezinárodního projektu, který vede Centrum genomických regulací ve španělské Barceloně (CRG), je zapojeno také Jihomoravské centrum pro mezinárodní mobilitu a partneři z dalších osmi evropských institucí ve čtyřech zemích.

 

Zdroj: CEITEC MU