Více času na podstatné

Ceny stavebních materiálů meziročně stouply o vyšší desítky procent

21.11.2021 12:17

Ceny všech stavebních materiálů stouply v meziročním srovnání o vyšší desítky procent. Kromě přetrvávajících vlivů, jakými jsou covid, problémy v dopravě a vysoká poptávka na globálních trzích, jsou problémem rostoucí ceny energií a emisních povolenek. Vyplývá to z aktuálního vyjádření Svazu podnikatelů ve stavebnictví a stavebních společností Eurovia CS, Metrostav, Skanska a Strabag, které dnes ČTK oslovila.

"Meziroční nárůst činí v průměru podle typu 20 až 60 procent u vláknitých izolací, 40 až 80 procent u polystyrenů, 35 procent u hydroizolací a geotextilií, 20 procent u zdicích materiálů, deset procent u betonového zboží, 60 až 90 procent u plastového potrubí, 60 procent u hutních výrobků a 40 až 130 procent u výrobků ze dřeva. Nadále se očekává meziroční růst cen o pět až deset procent," uvedl dnes pro ČTK mluvčí Skupiny Metrostav Vojtěch Kostiha.

Výrazný nárůst cen plastů a oceli provázený jejich nedostatkem na trhu je podle Kostihy projevem celosvětových trendů a tuzemská poptávka je příliš neovlivňuje. "Rostou ceny cementu, což se promítá do zdražení betonových směsí, stejně tak zdražují keramické obklady a dlažby a zdicí materiály. Ty čeká v blízké době růst cen o 15 až 20 procent. K minimální korekci došlo u některých izolantů, např. polystyrénu, ale jen proto, že jeho cena se již blížila minerální vlně, tudíž se jeho používání nevyplácelo," doplňuje Kostiha.

Podle Jiřího Nouzy, prezidenta Svazu podnikatelů ve stavebnictví, je zcela zásadní zvyšování cen energií. "Zatím se tato skutečnost neprojevila v koncových cenách výrobků, ale předpokládám, že se tak stane v nejbližší době. Není představitelné, že by výrobci byli schopni nést výrazně zvýšené náklady ke své tíži. Dojde k přenesení zvýšených nákladů do ceny výrobků," uvedl dnes Nouza.

"S ohledem na aktuální vývoj cen energií a také emisních povolenek je momentálně velmi turbulentní vývoj u betonu, respektive u všech vstupů, které jsou nezbytné pro jeho výrobu, tj. u cementu a kameniva, kde je nárůst cen zhruba 20 procent. Zvyšují se rovněž náklady na dopravu, a to asi o 15 až 20 procent. Rostoucí ceny energií a pohonných hmot táhnou nahoru i ceny asfaltových směsí, od nichž se promítají ceny bitumenu, kameniva a vápence," uvedla tisková mluvčí společnosti Strabag Edita Novotná.

V souvislosti s nárůstem cen materiálů firma Eurovia CS upozornila, že její dodavatelé již avizují nárůst cen svých produktů či služeb. "Vzniklou situaci intenzivně řešíme s objednateli individuálně na každé stavbě, a to především diskusí o smluvním využívání tzv. valorizační doložky. Bohužel na řadě staveb tato doložka není a pro nás to znamená přímou finanční ztrátu," uvedla Iveta Štočková, tisková mluvčí Eurovia CS.

Podobně řeší situaci i společnost Skanska, která se podle ředitele divize Inženýrské stavitelství Skanska Central Europe Aleše Krupky u stávajících i nových projektů snaží ceny i dodávky stavebních materiálů zasmluvnit dopředu. Z dlouhodobého pohledu však firma vidí budoucnost v použití recyklovaných materiálů a stavebního odpadu.