Více času na podstatné

ČEPS získala evropskou dotaci na posílení přenosové sítě

02.02.2016 10:51

Společnost ČEPS uspěla se svou žádostí o dotaci na výstavbu a rozvoj přenosové soustavy České republiky. Z programu Evropské komise Connecting Europe Facility (CEF) tak získá přes jeden milion eur na studie pro přípravu projektové dokumentace.

„Získání dotace považuji za velký úspěch, protože strategických projektů obdobného významu je v Evropě asi 250 a výrazněji je podporována výstavba plynárenské infrastruktury,“ vysvětluje Vladimír Tošovský, předseda představenstva ČEPS, a.s.

Dotace je určena na studie pro přípravu projektové dokumentace pro výstavbu vnitrostátních vedení Vernéřov – Vítkov a Vítkov – Přeštice. Obě investiční akce jsou zahrnuty v Projektech společného zájmu EU, tedy přispívají nejen k zajištění bezpečnosti a spolehlivosti provozu české přenosové soustavy, ale také celé propojené evropské sítě.

Výstavbou těchto vedení se zvýší spolehlivost dodávek v západních Čechách v souvislosti s plánovanou stavbou větrného parku a dalších obnovitelných zdrojů energie na Karlovarsku.  

Podporu získalo celkem 23 evropských projektů, z nichž 19 žádalo o prostředky na předprojektovou přípravu a 4 na samotnou realizaci.