Více času na podstatné

Češi podporují dostavbu Temelína, budoucnost OZE hodnotí nerozhodně

05.11.2012 08:38

Z výsledků výzkumu CVVM je možné složit určitý celkový pohled Čechů na energetiku: veřejnost je většinové přesvědčena o dalším růstu naší spotřeby elektrické energie, má indiferentní názor na výrobu elektřiny z neklasických zdrojů, převážně neodmítá jadernou energetiku, podporuje dostavbu Temelína a nemá větší obavy z jaderných elektráren.

Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) se říjnu zaměřilo v rámci výzkumu na oblast energetiky a to konkrétně na obnovitelné zdroje a dostavbu JE Temelín. Konkrétní otázky směřovaly i na otázku na obavy z jaderné energetiky. Průzkumu CVVM se počátkem října zúčastnilo 1025 obyvatel ČR starších 15 let.

Ve veřejnosti převažuje názor, že se spotřeba elektrické energie v budoucnu bude zvyšovat (téměř dvě třetiny, respektive 63 %). Necelá desetina respondentu má názor opačný, jedna pětina odhaduje spotřebu na současné úrovni.

O možnosti nahradit výrobu elektřiny z klasických zdrojů výrobou pomocí větrníku, solárních panelu a spalováním biomasy jsou přesvědčeny dvě pětiny (41 %) dotázaných, o opaku je přesvědčeno o pět procentních bodu více respondentu (46 %). Oproti předchozí otázce se téměř zdvojnásobil podíl těch, kteří „nevědí“.

Co se týče podílu jaderné energetiky, tak jedna třetina (35 %) dotázaných se vyslovila pro to, aby zůstal na současné úrovni, třetina (34 %) je pro jeho zvýšení, pětina (20 %) je proti a desetina (11 %) odpověděla, že neví.

Pro dostavbu Temelína je polovina (49 %) dotázaných, proti o trochu více než třetina (36 %, rozhodne proti je 12 %) a odpověď „nevím“ zvolilo 15 % dotázaných. Stejná otázka byla položena v dubnovém výzkumu před rokem. Během roku se téměř zdvojnásobil podíl těch, kteří s dostavbou rozhodne souhlasí, což možná souvisí s odezněním obav spojených s loňskou havárií v japonské elektrárně Fukušima.

Velké nebo střední obavy z naší jaderné energetiky má třetina (33 %) dotázaných, další třetina (35 %) má obavy malé, zcela bez obav je pak o málo více než čtvrtina (28%) občanu.

 

Dokument ke stažení: Výsledky výzkumu - oblast energetika a JE Temelín

.

Zdroj: výsledky výzkumu CVVM