Více času na podstatné

Česká lípa opět počítá s další podporou domovních čističek odpadních vod

02.01.2016 17:30

Česká Lípa znovu podpoří výstavbu malých čistíren odpadních vod v okrajových částech města. Po Častolovicích dostanou šanci na dotaci domácnosti v Okřešicích, Vlčím Dole, Vítkově, Heřmaničkách, Písečné nebo v lokalitě Kopeček. V letech 2016 až 2018 bude mít radnice na dotace připraveno 17 milionů korun, pro příští rok jsou v rozpočtu schváleny dva miliony. Žádosti mohou zájemci podávat od 1. února příštího roku.

Dotace na čističku jsou určeny obyvatelům v okrajových lokalitách, v nichž není technicky možné nebo ekonomicky vhodné budovat veřejnou síť splaškové kanalizace. Jejich obyvatelé se na město často obracejí se žádostí o pomoc. „Půjde o další podpůrný dotační program pro vlastníky objektů pro bydlení a objektů pro rekreaci. Průzkumem bylo zjištěno, že se celkem jedná o cca 170 domácností,“ dodal Raninec. Žadatelé mají možnost získat na čistírnu od města až 100.000 korun.

V Častolovicích se podle místostarosty projekt osvědčil, využili ho vlastníci více než poloviny z 50 vytipovaných nemovitostí a radnice na dotacích rozdělila 2,3 milionu korun. Připraveno měla pět milionů. „Po této zkušenosti předpokládáme, že nebude naplněn celý objem. Pokud budeme vycházet z toho, co se čerpalo v Častolovicích, tak je to zhruba polovina částky, takže by to mohlo být kolem osmi milionů v průběhu těch tří let,“ dodal Raninec.

Dotace na domovní čističky ale třeba i na kanalizační přípojky nabízejí obyvatelům také v Jablonci nad Nisou. V městském Fondu na zlepšení úrovně bydlení bude příští rok připraven milion korun. Majitelé rodinných i bytových domů mohou od města získat dotaci až 50.000 korun na byt, další peníze si ale mohou výhodně půjčit. Dotace poskytla radnice v letech 2013 a 2014, kdy na 52 projektů rozdělila bezmála tři miliony korun. Letos program vyhlášen nebyl. Nové žádosti začne oddělení dotací přijímat 4. ledna, zájemci mohou o dotaci žádat do 31. října. Realizace je pak možná až do konce října 2017.

 

Zdroj: ČTK