Více času na podstatné

Česká republika patří mezi tzv. „mírné inovátory“

06.03.2014 08:37

Evropa smazává náskok Spojených států a Japonska v inovacích, avšak rozdíly mezi členskými státy EU jsou stále velké a vyrovnávají se jen pomalu. Na úrovni regionů se odstupy zvětšují – inovační výkonnost se zhoršila v téměř pětině regionů EU. To jsou hlavní výsledky Evropskou komisí vydaného Srovnávacího přehledu Unie inovací 2014 a Srovnávacího přehledu inovací v regionech 2014. Úhrnný žebříček států EU zůstává poměrně stabilní: v čele je Švédsko, po něm následuje Dánsko, Německo a Finsko. Tyto čtyři země investují do výzkumu a inovací nejvíce. V posledních letech se nejvýrazněji zlepšily Portugalsko, Estonsko a Lotyšsko. Česká republika patří mezi tzv. „mírné inovátory“.

Hybnými silami celkového pokroku byly otevřenost a přitažlivost výzkumného systému EU, jakož i spolupráce podniků při inovacích a obchodní uplatnění znalostí, měřeno příjmy z licencí a patentů ze zahraničí. Růst veřejných výdajů na výzkum a vývoj byl však srážen poklesem investic rizikového kapitálu a investic podniků do inovací mimo výzkum a vývoj.

Antonio Tajani, místopředseda Evropské komise a komisař pro průmysl a podnikání, uvedl: „Prosazení inovací v celé Evropě zůstává prioritou, chceme-li dosáhnout cíle naší průmyslové politiky – aby do roku 2020 podíl výrobních odvětví na unijním HDP činil nejméně 20 %. Klíčem k růstu jsou větší investice podniků, silnější poptávka po evropských inovativních řešeních a méně překážek při komerčním zavádění inovací. K úspěšnému uvádění inovací na trh potřebujeme inovativnější podniky a prorůstový rámec.“

 

TVIP 2014 - program zveřejněn!

České ekologické manažerské centrum (CEMC) Vás srdečně zve na Týden výzkumu a inovací pro praxi - TVIP 2014, který se uskuteční 23. - 25. 4. 2014 pod záštitou Technologické agentury ČR a Technologického centra AV ČR. Další podrobnosti ZDE.

 

„Srovnávací přehled opět potvrzuje, že investice do výzkumu a vývoje přinášejí dividendy v podobě hospodářské výkonnosti. Tuto dynamiku pomůže zachovat náš nový výzkumný a inovační program Horizont 2020, jehož objem na příštích sedm let je téměř 80 miliard eur. Musíme teď zvýšit investice do inovací v celé EU, abychom dosáhli svého cíle, jímž je tříprocentní podíl těchto investic na HDP do roku 2020.“, uvedla komisařka pro výzkum, inovace a vědu Máire Geoghegan-Quinnová.

 

Ověřování environmentálních technologií

Evropská komise spustila nový nástroj pro ověřování environmentálních technologií. Výsledkem procesu ověřování je ověřené prohlášení výrobce, protokol o ověření a využitelné logo evropského systému EU ETV. CEMC ETVCZ je akreditován v oblasti: Materiály, odpady a zdroje. Další podrobnosti získáte ZDE.

 

Komisař Johannes Hahn, který je odpovědný za regionální a městskou politiku, dodal, že "Na výzkum a inovace malé a střední podniky a vývoj ekologické a účinné energie půjdou v rámci evropských strukturálních a investičních fondů investice v hodnotě více než 100 miliard eur. Nová regionální politika to bude přímo řešit: každý z 274 regionů Evropy bude muset vypracovat strategii inteligentní specializace, která bude zahrnovat inovace. Regiony budou muset vycházet ze svých ekonomických předností a jít cestou inovací, chtějí-li obstát v celosvětové konkurenci.“

 

Čtyři skupiny členských států podle výkonnosti

Srovnávací přehled Unie inovací 2014 rozčleňuje členské státy do čtyř různých výkonnostních skupin:

  • Dánsko (DK), Finsko (FI), Německo (DE) a Švédsko (SE) jsou „vynikající inovátoři“, jejich inovační výkonnost je jasně nad průměrem EU;
  • Belgie (BE), Estonsko (EE), Francie (FR), Irsko (IE), Kypr (CY), Lucembursko (LU), Nizozemsko (NL), Rakousko (AT), Slovinsko (SI) a Spojené království (UK) jsou „úspěšní inovátoři“, jejich inovační výkonnost je nad průměrem EU nebo se mu blíží;
  • Výkonnost České republiky (CZ), Chorvatska (HR), Maďarska (HU), Itálie (IT), Litvy (LT), Malty (MT), Polska (PL), Portugalska (PT), Řecka (EL), Slovenska (SK), Španělska (ES) je pod průměremEU. Tyto země jsou „mírnými inovátory“;
  • Bulharsko (BG), Lotyšsko (LV) a Rumunsko (RO) jsou „slabými inovátory“, jejich inovační výkonnost je výrazně pod průměrem EU.

 

Náš tip: Dne 19. 2. 2014  vzala vláda na vědomí Analýzu stavu výzkumu, vývoje a inovací v ČR a jejich srovnání se zahraničím v roce 2013 (Analýza), která byla zpracována Technologickým centrem AV ČR ve spolupráci s Českým statistickým úřadem. Analýza včetně souvisejících dokumentů je k dispozici na stránkách Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) ZDE.

 

Obrázek: Inovační výkonnost členských států EU

 

 

V čem spočívá úspěch nejinovativnějších zemí?

Nejinovativnější země mají dobré výsledky a jsou jasně nad průměrem EU ve všech oblastech: od systémů výzkumu a vysokého školství přes inovační aktivity podniků a duševní vlastnictví až po inovace v malých a středních podnicích a hospodářské dopady, což je výrazem vyvážených národních výzkumných a inovačních systémů.

 

EU v mezinárodním srovnání

Vezmou-li se v úvahu i evropské země mimo EU, tak Švýcarsko potvrdilo své postavení celkově vedoucího inovátora, který soustavně dosahuje lepších výsledků než všechny členské státy EU. V celosvětovém srovnání mají Jižní Korea, USA a Japonsko v inovační výkonnosti náskok před EU. Zatímco odstup mezi EU na jedné straně a USA a Japonskem na straně druhé se v posledních letech zmenšil o polovinu, odstup mezi EU a Jižní Koreou se zvětšil.

EU má i nadále výkonnostní náskok před Austrálií, Kanadou a všemi zeměmi BRICS (Brazílií, Ruskem, Indií, Čínou a Jihoafrickou republikou). Tento náskok je stabilní, nebo se dokonce zvětšuje. Výjimkou je Čína, která EU rychle dohání.

 

Další informace

Úplné znění Srovnávacího přehledu Unie inovací 2014
Úplné znění Srovnávacího přehledu inovací v regionech 2014

Jednotlivá shrnutí inovační výkonnosti všech 28 členských států a dalších evropských zemí: MEMO/14/140