Více času na podstatné

Českápozice.cz: Nové jaderné elektrárny? Křičet budou greenpeacy z celé Evropy.

07.06.2013 08:07

O Temelínu vám toho moc neřeknu, poznamenal před rozhovorem s ČESKOU POZICÍ v Praze vysoký britský úředník Hergen Haye – šéf pro výstavbu nových jaderných elektráren. Slovo Temelín skutečně mnohokrát nepadlo, ale ve skutečnosti byl vlastně celý rozhovor (také) o dostavbě jihočeské jaderné elektrárny. Ekonomický model, který Britové chystají pro budování nových atomových bloků ve Spojeném království, se totiž stává předlohou pro českou vládu a společnost ČEZ, pokud se rozhodnou – navzdory současným pochybnostem – dva nové bloky přece jen postavit.

Francouzská firma Eléctricité de France má postavit první dva bloky ve Spojeném království po více než dvaceti letech – v elektrárně Hinkley Point. Osud tohoto projektu může také do značné míry naznačit, jak to bude dál s Temelínem.

Pro úplnost dodejme, že podle části českých odborníků Velká Británie nechala vše dojít příliš daleko a nyní horko těžko řeší, jak si vůbec zajistit potřebné nové elektrárny. I Haye připouští, že to bude drahé. Zatímco v Česku jedni upozorňují, že elektřiny máme zatím dost, a dokonce ji ve velkém množství vyvážíme, druzí varují, že když budeme s Temelínem příliš otálet, nakonec na tom proděláme.

Důvodem k zamyšlení pro Čechy může být i britský postoj k přijímání závazných cílů v Evropské unii. Londýn nechce další závazky ohledně podílu obnovitelných zdrojů. Prosazuje jeden celkový cíl, který se týká snižování emisí uhlíku. Haye ale zdůrazňuje, že má být na jednotlivých zemích, jakým způsobem ho splní. A Britům záleží na zachování konkurence, proto chystají čtyři základní možnosti: jde o jadernou energetiku, obnovitelné zdroje, podzemní úložiště uhlíku a energetické úspory. Rozhovor dále čtěte ZDE

 

Zdroj: Českápozice.cz