Více času na podstatné

České podniky vypustily v roce 2012 o 6,6 % emisí skleníkových plynů méně, Finsko dokonce o 16 % méně

03.04.2013 14:26

České podniky zahrnuté do emisního obchodování vypustily v roce 2012 o 6,6 % emisí skleníkových plynů méně než v roce předcházejícím. Vyplývá to z dnes zveřejněných dat evropského registru emisního obchodování (EU ETS).

Podobný pokles emisí jako v ČR nastal také v dalších státech EU (nejvíce ve Finsku – téměř o 16 %), průměrný pokles v sektorech spadajících do systému emisního obchodování je 1,4 % oproti roku 2011. Centrum pro dopravu a energetiku uvádí, že snížení emisí způsobil spíše útlum výroby, než ekologická opatření. Cena povolenek na trhu je kvůli významnému převisu nabídky nad poptávkou rekordně nízká a nemotivuje tak podniky ke snižování znečištění.

Největší pokles mezi členskými státy zaznamenalo Finsko, a to o 16 %. Například v Itálii pak emise spadly o 5,7 %, v Polsku o 3,2 %. V jiných zemích však množství emisí naopak vzrostlo. Týká se to Británie (růst o 4,7 %), Francie (3,9 %) nebo Německa (0,5 %). Hlavním důvodem pro tento růst bylo podle expertů zvýšení podílu uhlí v energetice.

Stejně jako v uplynulých letech měly v roce 2012 české podniky zdarma k dispozici výrazně více povolenek, než kolik potřebovaly k pokrytí svých emisí: podle dostupných údajů je celkový přebytek přes 17 milionů povolenek. Za období 2008 až 2012 mají čeští znečišťovatelé téměř 60 milionů povolenek navíc. Jejich současná tržní hodnota se pohybuje podle Centra pro dopravu a energetiku kolem 6,8 miliardy Kč.

 

Pro inspiraci:

Bílé střechy omezují emise skleníkových plynů

 

 

Zdroj: Centrum pro dopravu a energetiku, EurActiv.cz