Více času na podstatné

ČESKÉ POZICE: Břidlicový plyn: Kdo je vítězem a kdo poraženým?

19.10.2012 10:03

Těžba břidličných plynů prostřednictvím metody hydraulického štěpení vyvolává vzrušené debaty. Sněmovní petiční výbor nedávno projednal petici, kterou proti této těžbě podepsalo více než 30 tisíc lidí. S průzkumem, těžbou a využitím břidličných plynů zatím nepočítá ve státní energetické koncepci a v surovinové politice ani ministerstvo průmyslu a obchodu. K tématu se vrací expert ČESKÉ POZICE na energetiku Vratislav Ludvík.

 

Rusko bude dělat vše pro to, aby co nejvíce zabránilo těžbě břidlicového plynu v Evropě.

Podle Vratislava Ludvíka těžba břidlicového plynu krajinu příliš neovlivňuje. Po několika měsících výstavby se vrtná souprava odstraní a zbyde jen trubka plynovodu ukrytá v poli.

 

Kdo jsou vítězové?

Především USA, které se nejenže zbavily závislosti na importu zemního plynu, ale v současné době předpokládají roční export okolo 100 miliard metrů krychlových ve formě zkapalněné suroviny (LNG). Vítězem je i Čína, disponující největší světovou zásobou břidlicového plynu. Čínská vláda věru neotálí; již dnes vstoupil do oblasti těžby Shell a připravuje se vstup dalších tří světových těžařských gigantů. Roční těžba by se měla rychle zvyšovat ze 100 miliard až na 800 miliard metrů krychlových. Mezi vítěze patří i Austrálie, která již plyn těží delší dobu. Vítězem je koneckonců i Evropská unie, kde rychle roste diverzifikační potenciál při dovozu LNG.

Nedávno jsem měl to potěšení usednout na společném česko-polském jednání, jež formou kulatého stolu uspořádala brněnská Masarykova univerzita spolu s Jagellonskou univerzitou Krakov. Jedním z témat byl právě břidlicový plyn. Rád bych se s laskavým čtenářem podělil o informace, kterých se mi tam dostalo.

 

Více se dočtete ZDE.