Více času na podstatné

Česko agresivně zdaňuje vodu, z každé koruny jde téměř polovina státu

05.02.2016 08:40

Z každé koruny, kterou vodohospodářské společnosti v Česku vyberou na vodném a stočném, putuje v současné době 41 haléřů státu. Zdůraznilo to včera na tiskové konferenci Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR. Podíl státu na vybraném vodném a stočném se podle něj ještě zvýší díky připravovaným legislativním změnám, tedy zpřísněním standardů v čištění městských odpadních vod nebo novelou vodního zákona. Ze všech dostupných dat navíc vyplývá, že na znečištění podzemních vod se ze 60 procent podílejí plošné zdroje znečištění, což jde na vrub zemědělství a proto je na místě zpřísnit podmínky pro zemědělské hospodaření, než zatěžovat obyvatele obcí a měst administrativním růstem cen vody. Více ZDE

 

V roce 2016 bude stát litr vody osm haléřů

Často slýcháme, že voda je drahá, ale málokdo ví, kolik skutečně stojí. Podle výzkumu agentury FACTUM jen 17% obyvatel České republiky zná svoji cenu vodu. Sdružení oboru vodovodů a kanalizací letos přikročilo ke změně metodiky a rozhodlo se prezentovat ceny vody za jeden litr. 

“Často slýcháme, že voda je drahá, ale málokdo ví, kolik skutečně stojí. Dříve byla cena vody uváděna dle oficiálních metodik v korunách za metr krychlový, letos ji budeme prezentovat také v haléřích za litr. V roce 2016 bude stát jeden litr vody v průměru 8,3 haléře,” uvedl Oldřich Vlasák, ředitel SOVAK ČR.

Pro úplnost  - průměrná cena vodného v roce 2016 činí 4 haléře, průměrná cena stočného 4,3 haléře. Ceny vody se letos meziročně zvýšily o 1,57%. Hlavními důvody zdražení jsou podle sdružení inflace, zprovoznění nových technologií s vyššími nároky na energii, vyšší nákupy dražší povrchové vody od státu a zejména potřeba investic pro obnovu vodárenského majetku.

 

Zdroj: SOVAK ČR

 

Čtěte také:

Barák: ČR agresivně zdaňuje vodu! Z každé koruny, odvádíme 41 procent státu (Vodarenstvi.cz, 4.2.2016)

 

Zdroj: www.nase-voda.cz