Více času na podstatné

Česko potřebuje moderní přístup k odpadům

05.01.2018 08:03

Podle nejnovějších dat odpadové hospodářství České republiky stále pokulhává za vyspělými státy EU. V roce 2016 se u nás recyklovalo pouhých 36 % komunálních odpadů, zatímco v sousedním Německu to bylo téměř 70 %. Přestože nakládání s odpady se u nás v průběhu let zlepšuje, celková produkce odpadů trvale stoupá a stále je mnoho prostoru na zlepšení.

V neefektivním systému nakládání s odpady utápí česká města každý rok obří objem financí a k tomu na skládkách a ve spalovnách končí statisíce tun kvalitních druhotných surovin včetně papíru, dřeva, plastů, kovů a kompostovatelných biologických odpadů. Skládkování stále zůstává nejčastějším způsoben nakládání s komunálními odpady.

Piráti říkají, že nejlepší je odpad, který nevznikne. V posledních letech můžeme vidět, že úspěchy zažívá řada dobrých projektů, jako je jsou bezobalové obchody, sdílení a opětovné použití různorodých věcí či dílny, kde se odpad mění v užitečný produkt. Za pouhé dva měsíce mého působení jako poslankyně jsem od občanů obdržela desítky dotazů a podnětů k nakládání s odpady. Téma nakládání s odpady rezonuje nejen v české společnosti. Čínská vláda nedávno oznámila, že omezí dovozy některých typů odpadů, aby uchránila své životní prostředí. I proto bude v příštích letech jedním z hlavních cílů odpadového hospodářství minimalizace vzniku odpadu.

Společně s odborníky z pirátské strany i mimo ní, budu pracovat na sestavení efektivního plánu prevence vzniku odpadů. Jsem přesvědčena, že je důležité být otevřena dialogu více stran a moci tak vybírat z nejlepších řešení. Budeme prosazovat rozšiřování zpětného odběru na výrobky, jako je nábytek či bytový textil a podporovat ekodesign. Zároveň je potřeba zvýšit investice do recyklačního průmyslu v zemích, odkud jsou dnes odpady exportovány a přibližovat se k zásadám cirkulační ekonomiky. Navrhujeme plošnou změnu v poplatcích za odpady. Chceme provést plošnou studii pro možnosti uplatnění systému PAYT („Pay as you throw“ – „Zaplať, kolik vyhodíš“) a jeho variací v rámci celé České republiky. Účinný systém by měl být takový, kde budou občané platit za skutečnou produkci odpadů namísto plošných paušálních poplatků. Takové opatření by jednak mělo více motivovat občany a jednak nám pomůže získat přesná data o odpadových tocích, díky čemuž budeme moci systém postupně vylepšovat. Správné chování se musí vyplácet i výrobcům. Je třeba narovnat podmínky pro tuzemské producenty výrobků a pro rádoby levné výrobky z dovozu, které jsou od prodeje již v podstatě odpadem, a které tak neúměrně zatěžují odpadové hospodářství v ČR.

Velké mezery máme u nás i v nakládání s bioodpady. Zatímco pilně oddělujeme plasty, sklo a papír, na bioodpady v ČR prakticky vůbec nemyslíme. Pirát Martin Šmída, který pracuje v oblasti recyklace bio-odpadu, k tomu uvedl „Až okolo čtyřiceti procent směsného komunálního odpadu tvoří bioodpad. To jasně ukazuje, že máme velké rezervy ve třídění a využití bioodpadu. Dnes už je běžné, že každý občan najde v docházkové vzdálenosti kontejnery na plast, papír a sklo, hnědé popelnice na bioodpad ale není jednoduché najít, a to především ve městech. Ministerstvo životního prostředí by mělo motivovat obce, aby podporovaly kompostování, zásadní bude také spolupráce se zemědělci, kteří by pomocí bioodpadů mohli částečně řešit problém s erozí půdy.“

Kvalitní novela odpadového zákona bude jednou z mých priorit jakožto předsedkyně Výboru pro životní prostředí. Velkým tématem bude bezesporu taky boj se suchem a s degradací půdy a neustále se zhoršující stav lesních porostů. Podle Zprávy o životním prostředí ČR za rok 2016 žijí tři pětiny lidí v oblastech, kde jsou překračovány hygienické limity znečištění ovzduší, to vše jsou oblasti, na kterých je třeba soustavně pracovat.

 

V Odpadovém fóru 1/2018 čtěte také:

Cirkulární ekonomika se v Sanofi / Zentivě dostává do firemní kultury

 

Autor: Ing. Dana Balcarová, předsedkyně Výboru pro životní prostředí PSP ČR (Piráti)

Zdroj: Odpadové fórum 1/2018

 

 

 

 

PŘEDPLATNÉ / INZERCE / VÍCE