Více času na podstatné

Česko se bude podílet na výstavbě jaderné elektrárny v Jordánsku

12.02.2015 18:52

Česká republika se bude významnou měrou podílet na rozvoji jaderné energetiky Jordánska. Memorandum bylo podepsáno při současné návštěvě hlavy státu Miloše Zemana v Jordánsku mezi Jordan Atomic Energy Commission (JAEC) a ÚJV Řež, a. s.

Memorandum předpokládá výrazné zapojení České republiky do přípravy výstavby první jaderné elektrárny v Jordánsku. Aktivitu v tomto směru převzala společnost ÚJV Řež (dříve Ústav jaderného výzkumu Řež a.s.). Jak uvedl její zástupce Ing. Jozef Mišák, manažer pro strategický rozvoj, memorandum je zaměřeno především na spolupráci při vytváření návrhu, následné výstavbě a provozu jaderných elektráren a výzkumných reaktorů. Sem patří například i posuzování požadavků rozvoje jaderné energetické infrastruktury, včetně regulačních požadavků, průmyslového a vědeckého rozvoje.

V memorandu, které připravili zkušení odborníci z ÚJV Řež je pamatováno na licenční a další posuzování bezpečnosti provozu jaderných zařízení nebo i na problematiku nakládání s radioaktivním odpadem. Důležité místo zaujímá v dohodě výměna vědeckých a technických informací, dokumentace a s tím je úzce propojena oblast lidských zdrojů a výchova odborníků. To vše v souladu se zásadami jimiž se řídí jaderná politika České republiky a Jordánského hášimovského království.

Memorandum podepsali za jordánskou stranu Dr. Kamal J. Araj, místopředseda JAEC (jordánské komise pro atomovou energii) a Ing. Jozef Mišák, manažer pro strategický rozvoj ÚJV Řež, a. s. za Českou republiku. Memorandum je výsledkem dlouhodobého zájmu ÚJV Řež a JAEC o spolupráci. Delegace JAEC navštívila ČR v roce 2014. Seznámila se s možnostmi a především zkušenostmi, které v oblasti rozvoje jaderné energetiky můžeme Jordánsku nabídnout. V současné době je v ÚJV Řež skupina jordánských odborníků na stáži.