Více času na podstatné

ČEZ a Kaufland uzavřeli strategické partnerství v oblasti elektromobility

14.05.2014 08:43

Skupina ČEZ a řetězec Kaufland podepsali ujednání o strategické spolupráci na rozvoji sítě dobíjecích stanic pro elektromobily. Spolupráce má přinést instalaci výkonnějších stanic tam, kde to bude možné a vhodné. ČEZ plánuje obsadit lokality vhodné pro vytvoření páteřní sítě dobíjecích stanic.

„Projekt Elektromobilita ČEZ se v tomto roce dostává do nové fáze širšího rozvoje sítě dobíjecích stanic elektromobilů pro veřejnost. S Kauflandem již úspěšně spolupracujeme, ale vzájemně jsme se shodli na posunu do úrovně strategického partnerství. To znamená instalaci výkonnějších stanic tam, kde to bude možné a vhodné. Zejména chceme obsadit lokality vhodné pro vytvoření naší páteřní sítě dobíjecích stanic,“ řekl Tomáš Chmelík, manažer útvaru čisté technologie ČEZ.

Podpis dohody o strategické spolupráci Skupiny ČEZ a Kauflandu má přinést v první vlně výstavbu dobíjecích stanic elektromobilů v 18 lokalitách v ČR. „Už nyní jsou tyto stanice instalovány u 4 našich prodejen. Nově se jejich počet rozroste na 22. Jedná se přitom o lokality v krajských městech a dalších významných místech,“ uvedl Michael Šperl, tiskový mluvčí Kaufland. Výběr lokalit má umožnit pohodlné dobíjení elektromobilů všem zákazníkům projektu Elektromobilita ČEZ. Do budoucna se Skupina ČEZ zaměří i na další lokality, v nichž bude mít možnost jako první partner umístit dobíjecí stanice vozů s elektrickým pohonem.

 

Projekt Elektromobilita ČEZ

Skupina ČEZ spustila pilotní projekt Elektromobilita ČEZ již v roce 2010. Cílem pilotního projektu je navrhnout a otestovat komplexní řešení elektromobility jako služby, která kombinuje veřejnou dobíjecí síť s dodávkami elektřiny v rámci speciálního tarifu a postupně nabídne infrastrukturní řešení pro domácnosti i firmy, případně v kombinaci s dalšími doplňkovými službami a produkty. Z pohledu energetiky je současně důležité, jakým způsobem bude dobíjení elektromobilů integrováno do distribuční sítě, což úzce souvisí s agendou tzv. chytrých sítí, kterým se Skupina ČEZ také intenzivně věnuje.