Více času na podstatné

ČEZ prodá elektrárnu Chvaletice Litvínovské uhelné

19.03.2013 14:48
Krátce po podpisu smlouvy s Czech Coal na dlouhodobé dodávky uhlí za 200 miliard korun ČEZ oznámil prodej Chvaletic firmě, kterou Pavel Tykač o den dříve prodal svým manažerům. Vyšachovali tak Křetínského EPH. Ten varuje, že na trhu nebude volné hnědé uhlí. Podle dohody si ČEZ ponechá 90 procent z tržní ceny emisních povolenek přidělovaných zdarma elektrárně Chvaletice. Jde o povolenky na 5,3 milionu tun uhlí, což při dnešních cenách představuje 450 milionů korun. Peníze chce ČEZ použít pro další modernizaci svých elektráren. Litvínovskou uhelnou, dříve dceřinou firmu Czech Coalu, v pondělí Pavel Tykač prodal dosavadním manažerům skupiny Janu Dienstlovi a Tomáši Fohlerovi. Oba získali po 50 procentech této firmy řádově za miliardy korun. Více ZDE.
 
Prodejní proces zahájila společnost ČEZ v červenci loňského roku. Souvisí s rozhodnutím ČEZ rychle ukončit šetření Evropské komise vedené od roku 2009, a to formou tzv. narovnání (anglicky settlement), v rámci kterého se ČEZ zavázal prodat jednu ze svých uhelných elektráren. Druhým důvodem divestice je skutečnost, že Chvaletice patří mezi elektrárny, které nebyly určeny v rámci portfolia zdrojů ČEZ k dlouhodobému provozu.

 

ČEZ se totiž v souladu se svou strategií provozovat do budoucna pouze zdroje s nižšími emisemi rozhodl podstatně investovat v České republice pouze do rekonstrukce pánevních elektráren, pro které má ČEZ zajištěné uhlí z vlastních zdrojů, a tudíž u nich nehrozí riziko komerčních sporů. Jedná se o elektrárny v Ledvicích, Tušimicích a Prunéřově, do kterých ČEZ investuje tak, aby plnily veškeré ekologické normy, tedy aby se podstatně zvýšila jejich účinnost a snížily se emise CO2 v porovnání s dnešním stavem, a aby byly schopné provozu další desítky let.

 
Související článek:
Zdroje: iHEND.cz, ČEZ