Více času na podstatné

ČEZ uzavřel dlouhodobou smlouvu na dodávku uhlí pro elektrárnu Počerady se skupinou Czech Coal

19.03.2013 10:34

Energetická společnost ČEZ a těžební společnost Vršanská uhelná ze skupiny Czech Coal svým podpisem finálně stvrdily smlouvu, která zabezpečí dodávky uhlí pro elektrárnu Počerady, a to eventuálně až na téměř 50 let. Vzhledem k dlouhodobosti kontraktu a k tomu, že významně stabilizuje situaci na celém trhu nejen s uhlím, ale i s elektřinou, je tímto uzavřeno jedno z vůbec nejsložitějších jednání vedených v oblasti energetiky v České republice.

„Dohoda může trvat až za rok 2060, proto v dnešním, pro energetiky velmi nejistém, období představuje významný stabilizační prvek – a to nejen pro obě společnosti, ale i pro celý region, kterému zajistí dostatek pracovních míst a také s tím související rozvoj. Zároveň se tím otevírá prostor pro rozsáhlejší investice do zlepšování provozu elektrárny Počerady i dolu Vršany,“ uvedl Daniel Beneš, předseda představenstva a generální ředitel ČEZ.

„Je to dobrá zpráva pro celý severočeský region dosud kriticky ohrožený nejvyšší nezaměstnaností v Česku. Smlouva zakládá dlouhodobou perspektivu pro 1300 zaměstnanců přímo ve skupině Czech Coal. Dalších přibližně 3200 lidí bude mít práci mimo skupinu ve službách a dodavatelských firmách. Je to ojedinělá garance pracovních příležitostí na mnoho desítek let,“ dodal generální ředitel Vršanské uhelné Vladimír Rouček.

Elektrárnu Počerady čeká první rozsáhlejší modernizace do roku 2016. To je také první termín, kdy se může společnost ČEZ dohodnout s Czech Coal na jejím prodeji. Druhou takovou možnost smlouva stanovuje na rok 2024. Cena je předem sjednaná a pohybuje se na úrovni nabídek z loňského roku, kdy ČEZ nabídl v rámci podmínek dohody o narovnání s Evropskou komisí k prodeji několik svých elektráren.

Skupině Czech Coal dohoda naopak zajistí trvalý odběr hnědého uhlí. Ten bude však o něco nižší než v minulých letech: klesne z dosavadních 8,5 na 5 mil tun, tj. o více než 40 %. ČEZ se tak vzdá veškerého výhřevného teplárenského uhlí, v jednání zůstává pouze odběr studeného uhlí z Vršan pro blízké Počerady. Toto uhlí teplárny nikdy neodebíraly. Naše teplárny předěláváme především na vyšší využití alternativních paliv.

Vršanská uhelná hodlá v průběhu příštích 10 let investovat cca 10 mld. Kč, a to zejména do přeložek sítí v Hořanském koridoru a komplexní rekonstrukce těžební technologie. Tyto práce jsou velkou příležitostí pro dodavatele jak z regionu, tak z celé ČR.

Cena za jeden GJ byla stanovena ve výši 38,8 Kč, což odpovídá cenám aktuálně sjednávaným na českém trhu  a je srovnatelná s cenou, za kterou dlouhodobě nakupují i teplárenské společnosti. Do roku 2023 se bude cena postupně přibližovat na úroveň 65 % ceny černého uhlí na evropských burzách (ARA).

Po roce 2024 smlouva zajišťuje dodávky uhlí i pro případný nový zdroj v lokalitě Počerady s trvalou výhodou ve výši 0,35 ceny ARA proti konkurenčním zdrojům v Německu a zároveň opci ČEZ na prodej počeradské lokality v případě, že podmínky na energetických trzích nebudou výstavbě nových uhelných zdrojů nakloněny.

 

Informace k ceně ARA a její vazbě na cenu elektřiny:

ARA je zkratka pro referenční cenu černého energetického uhlí v dodací paritě do přístavů v Amsterdamu, Rotterdamu a Antverpách (ARA). Toto uhlí především australského a jihoafrického původu je cenotvorné pro celé Německo a středoevropský region. Cena je vyjádřena v USD za tunu. Hodnota ARA je velmi úzce provázána s cenou elektřiny v Německu a potažmo v České republice, protože německé černouhelné elektrárny jsou po většinou času závěrné a působí tak jako cenotvorné zdroje elektřiny.

 

Související články:

Dohodnuto: ČEZ má uhlí pro Počerady, Tykač 200 miliard (E15.cz)

Potvrzeno. Smlouva ČEZu s Czech Coalem zajistí tisíce pracovních míst (čt24.cz)