Více času na podstatné

ČEZ zahájil druhé kolo prodeje Elektrárny Dětmarovice

15.11.2012 09:56

Společnost ČEZ vyzvala zájemce k účasti ve druhém kole výběrového řízení na prodej své černouhelné Elektrárny Dětmarovice. Konečný termín pro odevzdání nabídek je 22. listopadu.

V prvním kole obdržela společnost ČEZ nabídky od čtyř uchazečů. Po prozkoumání formálních náležitostí jednotlivých nabídek však byla nucena ze soutěže vyřadit společnost Česká energie. Její nabídka nesplňovala podmínky soutěže, jež mimo jiné stanovovaly velikost a bonitu uchazečů. Nedávala tak záruku úspěšné realizace případného prodeje, který je nutný pro naplnění dohody o narovnání s Evropskou komisí. Ve výběrovém řízení nadále pokračují společnosti BXR, Energetický a průmyslový holding a Gascontrol.

V rámci dohody o narovnání, jejímž cílem je posílení konkurence na trhu, nabízí společnost ČEZ k prodeji elektrárny Počerady, Chvaletice, Tisovou spolu s Mělníkem 3 a Dětmarovice. O prodeji jedné či případně více elektráren by mělo být rozhodnuto do konce tohoto roku. Kromě naplnění dohody s Evropskou komisí usiluje ČEZ i o maximalizaci hodnoty pro akcionáře a vyřešení dodávek uhlí pro provoz svých elektráren.