Více času na podstatné

ČEZ zlevňuje u své nejrozšířenější produktové řady o 15%

17.09.2013 13:11

Skupina ČEZ dnes ohlásila historicky nejvyšší pokles cen elektřiny. Zákazníci ČEZ Prodej díky tomu ušetří až několik tisíc ročně. Cena kilowatthodiny elektřiny u produktové řady ČEZ FIX klesá o 20 %. Tento produkt ČEZu garantuje zákazníkům cenu na dva roky. Od 1. ledna 2014 se o 15 % snižuje cena kilowatthodiny silové elektřiny také u nejrozšířenější produktové řady Comfort. Hlavním důvodem snížení cen silové elektřiny je podle odborníků pokles jejích cen na burze.

ČEZ zlevňuje pouze silovou elektřinu, která tvoří asi 45 procent výsledné ceny. Druhá část připadá na regulované složky, jako poplatek za distribuci nebo příspěvek na obnovitelné zdroje energie. Tuto druhou část určuje Energetický regulační úřad (ERÚ). Závazné cenové rozhodnutí bude uveřejněno na konci listopadu. Mluvčí ERÚ Jiří Chvojka hovoří o tom, že podle předběžných propočtů regulovaná část ceny za elektrickou energii klesne zhruba o 10 procent.

Minulý týden odsouhlasil Senát novelu zákona o podporovaných zdrojích energie díky které se sníží i poplatek za obnovitelné zdroje energie. Pokud by Senát poplatky nezastropoval na 495 korunách, poplatky za obnovitelné zdroje by činily 824 korun. Letošní rok odběratelé platí 583 korun za megawatthodinu.

Na konci listopadu svoje ceníky zveřejní i další velcí dodavatelé, jako jsou PRE a E.ON, informuje Český rozhlas. ČT24 uvádí, že Pražská energetika sníží ceny elektřiny ve všech tarifech kolem deseti procent.

 

Čtěte také:

Elektřina od 1. ledna: Bude se zlevňovat (ČT24)

Kolik vás bude stát letošní zima? Ceny tuhých paliv na nadcházející topnou sezónu  (Nazeleno.CZ)

Rozhovor s analytikem společnosti J&T Michalem Šnobrem (Radiožurnál)

 

Zdroje: ČEZ, Český rozhlas, ČT24