Více času na podstatné

ČEZ zrušil tendr na dostavbu JE Temelín

10.04.2014 12:19

ČEZ dnes zrušil zadávací řízení podle zákona o veřejných zakázkách na dostavbu dvou jaderných bloků v lokalitě Jaderné elektrárny Temelín a následně odeslal uchazečům příslušné oznámení o zrušení zadávacího řízení na veřejnou zakázku. Informaci obdrželi všichni uchazeči - konsorcium společností Westinghouse Electric Company LLC a Westinghouse Electric Czech Republic s.r.o.; konsorcium společností ŠKODA JS, Atomstroyexport a Gidropress i již dříve vyloučená společnost AREVA NP.

“Od roku 2009, kdy byla veřejná zakázka vyhlášena, do dnešního dne prošel energetický sektor v Evropě turbulentním vývojem. Zatímco původně byl projekt, vzhledem k tržní ceně elektrické energie a dalším faktorům, plně ekonomicky návratný,  dnes jsou ohroženy veškeré investice do zdrojů elektrické energie, jejichž výnosy závisí na prodeji elektřiny na volném trhu,” popsal důvody generální ředitel ČEZ Daniel Beneš a dodal: “Neznamená to, že v České republice končíme s výstavbou jaderných zdrojů. Nebezpečí, že do 20 let nebudeme schopni pokrýt spotřebu energie v naší zemi, je stále akutní. Jen naše plány budeme muset přizpůsobit změnám, jež se nyní připravují v Bruselu. Je zřejmé, že na zajištění dalšího rozvoje jaderné energetiky bude třeba v budoucnosti úzce kooperovat se státem.”

Tomuto rozhodnutí předcházela i komunikace s Vládou ČR. Ta s ohledem na stále probíhající diskusi o budoucnosti energetiky v rámci EU v tuto chvíli neplánuje poskytnutí garancí či stabilizačního mechanismu pro výstavbu nízkouhlíkových zdrojů. Zároveň ovšem deklarovala svůj zájem na dalším rozvoji jaderné energetiky v ČR s tím, že do konce roku připraví pro tuto oblast komplexní plán.

 

Premiér Bohuslav Sobotka: Rozhodnutí orgánů ČEZ beru na vědomí a chápu jeho ekonomický kontext

"Vláda na návrh Ministerstva průmyslu a obchodu s ohledem na stále probíhající diskusi o budoucnosti energetiky v rámci EU na svém středečním jednání rozhodla, že v současné době neplánuje poskytnout statni garance pro výstavbu nových jaderných zdrojů, tedy pro dostavbu dvou bloků v Jaderné elektrárně Temelín. Vláda odmítla riskovat prostředky daňových poplatníků a slíbit kompenzace cen elektřiny, jejichž rozsah dnes nikdo nedokáže odhadnout. Odmítla opakovat finanční a morální hazard obdobný tomu, který jsme zažili s veřejnou podporou solárních elektráren. Zároveň vláda nadále deklaruje svůj zájem na dalším rozvoji jaderné energetiky v České republice s tím, že uložila Ministerstvu průmyslu a obchodu a Ministerstvu financí zpracovat do konce roku komplexní plán rozvoje jaderné energetiky v Česku. Jeho podoba bude záležet na aktualizaci statní energetické koncepce a také výsledku debaty v EU o cílech klimatické a energetické politiky.

Vláda nijak nejednala ani nerozhodovala přímo o dostavbě Jaderné elektrárny Temelín, protože jí to nepřísluší – jde o výhradní rozhodnutí ČEZ, kde je stát pouze v roli akcionáře. Dnešní rozhodnutí orgánů ČEZ beru na vědomí a chápu jeho ekonomický kontext, především v souvislosti s vývojem tržních cen elektrické energie, který nyní v Evropě problematizuje výstavbu všech nových nedotovaných energetických zdrojů. V budoucnu však nelze očekávat, že by se Česká republika obešla bez jaderné energie, zejména pokud má dodržet své závazky ve snižování emisí CO2. Čeká nás tedy zásadní odborná debata, v jakém pořadí, kdy a za jakých podmínek dojde k dostavbě jaderných zdrojů, včetně úvahy zahrnující vedle Temelína i Dukovany."

 

 

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

"Materiál Aktuální stav přípravy výstavby 3. 4. bloku JE Temelín jsem na středeční jednání vlády předkládal s vědomím, že v průběhu tendru se od roku 2009 výrazným způsobem změnila situace na trhu s elektrickou energií. Původní plnou ekonomickou návratnost projektu dnes není možné garantovat.  Návrh aktualizace Státní energetické koncepce, na kterém nyní Ministerstvo průmyslu a obchodu intenzivně pracuje, nadále počítá s rozvojem jaderné energetiky, podle středečního rozhodnutí vlády bez zapojení jakéhokoliv typu státní záruky.

Dostal jsem proto uloženo společně s ministrem financí připravit komplexní plán dalšího rozvoje jaderné energetiky v České republice v návaznosti na aktualizaci Státní energetické koncepce. Chtěl bych uvést, že jasně deklarujeme přetrvávající zájem na dalším rozvoji jaderné energetiky, je ale třeba brát ohled na řadu konsekvencí včetně důsledků pro zajištění energetické bezpečnosti ČR, schopnosti ČR dostát svým klimaticko-energetickým závazkům vůči EU a možných dopadů na cenu energie.

O rozhodnutí představenstva ČEZ zrušit původní tendr na dostavbu dvou bloků JETE mne dnes osobně informoval generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Konkrétnější podobu budoucí spolupráce státu a ČEZ v oblasti jaderné energetiky představí komplexní plán jaderné energetiky, který společně s ministerstvem financí vypracujeme do konce roku."

Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka z ČSSD se zrušením zakázky naopak mohou v budoucnosti otevřít nové možnosti: „Pravděpodobně by to bylo tak, že by se to více rozdělilo. Stavěl by se třeba jeden blok v Temelíně a potom jeden blok v Dukovanech. Ale to bude předmětem diskuze.“ (Rozhovor s ministrem na ČRo - ZDE).

 

Svaz průmyslu považuje zrušení tendru za velkou škodu pro české firmy

"Společnost ČEZ má na takové rozhodnutí právo. Chápu, že to byla reakce na jednání vlády o tom, že nepodpoří státem garantovanou výkupní cenu elektřiny. Je to velká škoda pro české firmy. Zakázka století je dokázala spojit. Vznikly klastry, k jejichž vzniku jsme vyzývali a podporovali je. Řada firem také investovala značné prostředky a energii do přípravy. Jsme optimisté a věřím, že se v budoucnu stavět bude. Musíme pro to udělat vše, neboť potřebujeme nové zdroje. Vláda ale musí jasně říci, jaké jsou její strategické záměry a zda podpoří jádro," uvedl prezidenta svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák.

 

MIR.1200: Soudit se s Českem nebudeme

Beneš dnes ujistil, že pro ČEZ nebude mít zrušení tendru žádné finanční následky: "České zákony i podmínky tendru jsou napsány tak, že my máme právo tendr zrušit bez toho, aby po nás uchazeči chtěli nějaké náklady." To potvrdil i mluvčí konsorcia MIR.1200 Aleš Pospíšil: "Investor v duchu smlouvy měl právo takto postupovat. Rozhodně není naším cílem se soudit s českým státem." Firma přitom do příprav na projekt investovala skoro miliardu korun. Teď ale věří, že v budoucnu přece jen k dostavbě Temelína dojde. V to věří i šéf ČEZu.

 

Jádro v Česku nekončí

Beneš dnes zdůraznil, že zrušení tendru neznamená konec výstavby jaderných zdrojů v Česku. „Nebezpečí, že do 20 let nebudeme schopni pokrýt spotřebu energie v naší zemi, je stále akutní. Jen naše plány budeme muset přizpůsobit změnám, jež se nyní připravují v Bruselu,“ dodal šéf ČEZ: Podle něj je zřejmé, že na zajištění dalšího rozvoje jaderné energetiky bude třeba v budoucnosti úzce kooperovat se státem.”

Více na: https://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/cez-zrusil-obri-tendr-na-dostavbu-jaderne-elektrarny-temelin-1076759#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink

 

Reakce na zrušení tendru na ČT24:

Ekonomika ČT24 - 10.4. (Hosté: J. Hanák, Pavel Cyrani)

Události, komentáře - 10.4. (Hosté: Václav Bartuška, Václav Pačes, Milan Urban, Martin Kuba)

ČEZ zrušil tendr na dostavbu dvou bloků Temelína

Politici k Temelínu: Logické rozhodnutí, nebo fatální chyba?

Posila pro akcie ČEZu, radost zelených a zklamání politiků

 

Čtěte také:

Andrej Babiš: Chceme podporovat jádro, prioritou určitě není plyn (iHNED.cz, 11.4.)

Pavel Cyrani: ČEZ musí prodloužit životnost Dukovan (E15, 11.4.)Více na: https://nazory.euro.e15.cz/rozhovory/pavel-cyrani-cez-musi-prodlouzit-zivotnost-dukovan-1076959#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink

Ministr Mládek: Vypsat by se mohl nový, skromnější tendr na dostavbu Temelína (10.4., iHEND.cz)

Ministři financí a průmyslu a obchodu připraví komplexní plán dalšího rozvoje jaderné energetiky v ČR (9.4.2014)

Dokončení Temelína se vzdaluje, vláda odmítla dát státní záruky (E15, 9.4.2014)

Beneš: Česku hrozí po roce 2030 významný deficit výroby elektřiny (9.4.2014)

Beneš: Bez státních garancí zastavíme tendr na Temelín (7.4.2014)

 

Mohlo by Vás zajímat:

Uhelné teplárny na zemní plyn přecházet nechtějí (10.4.2014)

 

 

Zdroj/Foto: ČEZ, ČRo, ČT24, SPČR, E15