Více času na podstatné

Čína investuje 1,55 miliardy do průzkumu ložisek břidlicového plynu, odhadují se rezervy okolo 25 biliónů kubíků

23.01.2013 08:25

Čína zvyšuje investice do průzkumu ložisek břidlicového plynu v úsilí vykrýt rostoucí poptávku po energiích, informuje portál energie-portal.sk. Za tímto účelem udělila v posledním období 16 domácím společnostem celkem 19 licencí na průzkum takových ložisek. Uvedlo to čínské ministerstvo přírodních zdrojů, podle kterého firmy plánují investovat do průzkumu a rozvoje ložisek 12,8 miliardy jüanů (1,55 miliardy eur).

Poptávka po energiích v Číně, jejíž ekonomika zaznamenává navzdory zpomalení v posledním období stále výrazný růst, se prudce zvyšuje. Krajina je momentálně největším spotřebitelem energií na světě. Ve velké míře je však závislá na jejich dovozu, co chce do budoucna změnit.

Vedle rozsáhlých investicích čínských společností v energetické oblasti v zahraničí, zejména prostřednictvím akvizic ropných a plynárenských firem, chce Čína více investovat do energetických zdrojů i na domácím území. Vhodným zdrojem by mohl být právě břidličným plyn. Ministerstvo přírodních zdrojů odhaduje, že čínské rezervy břidlicového plynu dosahují okolo 25 biliónů kubických metrů.

 

Zdroj: energie-portal.sk