Více času na podstatné

Čína spustila obchodování s emisemi, což ovlivní i ceny v Evropě

08.10.2013 11:45

Obchodování s emisemi v Evropské unii je již delší dobu v podstatě zamrzlé a ceny povolenek na minimech . Paradoxně by této neutěšené situaci mohla pomoci Čína . Země, která je jedním z největších znečišťovatelů ovzduší na světě a která nepodepsala Kjótský protokol . Průmyslníkům se však možné zdražení nezamlouvá.

Podle ředitele společnosti Virtuse Energy Jana Fouska v Číně nedávno spustili obchodování s emisemi , což se dá považovat za významný krok ve snižování emisí , protože ještě před pár lety byl takový krok Pekingu považován za nepředstavitelný . Obchodování ještě nepokrývá celou zemi , ale týká se sedmi provincií - Shenzhen , Guangdong , Hubei , Beijing , Chongqing , Shanghai and Tianjin . Ty jsou hospodářsky nejrozvinutější.

V současnosti tak systém pokrývá přibližně 5 tisíc podniků. Pro srovnání v Evropě se obchodování s emisemi přímo týká zhruba 12 tisíc firem." Zatím se nedá hovořit o plně funkčním trhu. Peking bude muset ještě dotáhnout legislativu a tak jistě se budou muset vytvořit takzvaní tvůrci trhu , "hodnotí aktuální situaci Fousek s tím , že systém by měl pokrývat celou Čínu do roku 2016.

Právě rozběhnutí transakcí s emisemi může nepřímo pomoci oživení trhu v Evropě. Emisní kredity by se totiž mohli prodat do Asie , čímž by se snížil počet emisních povolenek na evropském trhu . " To by mělo samozřejmě vliv i na jejich cenu , " říká Fousek . Jak však dodává , nejvíce by zvýšilo cenu to , kdyby Brusel stáhl objem povolenek z trhu .

V současnosti se tak čeká , jak se postaví k tomu Německo , kde se nyní formuje nová vláda . Zamýšlené zvýšení cen ovlivní velkou část průmyslových podniků . Jak před časem uvedl pro HN ředitel Slovenské cukrovarů Sereď Dušan Janíček , nejhorší na tom budou teplárny . Podobně se vyjádřili i evropští oceláři .

"Rozhodnutí bude zbytečně zvyšovat náklady na energii pro evropský ocelářský průmysl a průmysl obecně v době krize , " prohlásil Gordon Moffat , generální ředitel Evropské asociace oceli EUROFER . Slovenské ministerstvo životního prostředí to však nepovažuje za problém , protože průmyslové podniky budou opět motivovány investovat do nových moderních technologií , které snižují emise CO2.

Význam obchodování s emisemi si začínají uvědomovat i další země . Evropa a Čína tak nebudou v tom samotě. Podle Fouska na minulý nízkouhlíkových summitu , se jasně mluvilo o možném obchodování iv Jižní Koreji , Novém Zélandu , Thajsku nebo v Jihoafrické republice.

 

Zdroj: Energie-portal.sk