Více času na podstatné

Čína žaluje EU za podporu výrobců slunečních panelů

07.11.2012 08:16

Čína podává Světové obchodní organizaci (WTO) žalobu na Evropskou unii za to, že někteří její členové subvencují výrobců slunečních kolektorů. Tím se obchodní spory se Spojenými státy a Evropskou unií rozšířili o další oblast.

Mluvčí ministerstva obchodu Šen Tan-jang uvedl, že postup některých členů EU, kteří poskytují svým výrobcem kolektorů podporu, "vážně poškozuje čínský export stejné produkce". Oficiální agentura Sin-chua citovala představitele ministerstva, který řekl, že Řecko a Itálie subvencují projekty slunečních elektráren, pokud se používají panely vyrobené v Evropské unii.

Ve středu budou členové americké Komise pro mezinárodní obchod (ITC) hlasovat o tom, zda čínská podpora domácích výrobců slunečních panelů poškozuje americký průmysl. Tím by se mělo skončit více než rok dlouhé úsilí jejich výrobců ve Spojených státech, aby se realizovalo zvýšení dovozního cla na panely z Číny. Washington sice v tomto roce zvýšil dovozní clo na ně o 250 procent, ale opatření nabude účinnosti, až když jej schválí ITC.

Čína a její obchodní partneři se po globální finanční krizi z roku 2008 dohodly, že nepodniknou žádné kroky, které by zhoršily jejich vzájemnou výměnu zboží a služeb, ale přesto začali zkoumat, zda se některé výrobky neprodukují se státní podporou. Na některé z nich si navzájem zavedly sankční cla.

 

Zdroj: energie-portal.sk