Více času na podstatné

ČIŽP bude v roce 2014 kontrolovat dovozce chemických látek a směsí

04.03.2014 15:29

V období 1. 3. - 31. 10. 2014 provedou oblastní inspektoráty ČIŽP kontroly v rámci druhé fáze evropského projektu REACH-EN-FORCE 3 (REF3), který je připraven Fórem pro výměnu informací o prosazování Evropské chemické agentury (ECHA). Kontroly budou probíhat  v ČR i ve většině států EU. Kontroly se zaměří zejména na dovozce vybraných chemických látek a chemických směsí. Hlavním úkolem inspektorů inspekce bude kontrola toho, zda jsou dovážené látky registrované podle nařízení REACH. V první fázi projektu za porušení chemické legislativy byly uloženy 4 pokuty, z toho dvě se týkaly bezpečnostních listů a označení. Dvakrát padly pokuty za nelegální dovoz neregistrovaných chemických látek.

Inspektoři životního prostředí také zkontrolovali od konce ledna 2013 do dnešního dne dovozce nebo distributory náplní do elektronických cigaret (e-liquidů). ČIŽP zjistila, že většina společností nedodržela chemický zákon nebo evropské předpisy.

Kontroly v rámci tohoto projektu budou zaměřeny zejména na dovozce vybraných chemických látek a chemických směsí. Hlavním úkolem inspektorů bude kontrola toho, zda jsou dovážené látky, registrované podle nařízení REACH (č. 1907/2006). Neregistrované látky se nesmí na území Evropské unie dovážet. Kontrolní orgány se v oblasti chemických látek  snaží o to, aby zodpovědné evropské podniky nemusely čelit nekalé konkurenci nelegálních dovozů chemikálií ze třetích zemí.

První fáze tohoto projektu byla realizována v období 15. 4. - 30. 6. 2013. Bylo při ní provedeno 18 kontrol (5 větších podniků, 5 středních podniků, 6 malých podniků a 2 mikropodniky).

 

Nabídka semináře: Seminář: „nařízení REACH/CLP nejen pro následné uživatele“ (11.3.2014, Praha)

 

Z 53 zkontrolovaných látek bylo zjištěno pochybení v registraci u 7 z nich. Za porušení chemické legislativy byly uloženy 4 pokuty, z toho dvě se týkaly bezpečnostních listů a označení; dvě pokutovaly případy nelegálního dovozu neregistrovaných chemických látek. Kontroly byly prováděny na základě informací o dovozech těchto chemikálií (např. chlornanů, halogenderivátů uhlovodíků nebo hnojiv), které inspekci poskytlo Generální ředitelství cel.

 

ČIŽP rozdala vysoké pokuty za náplně do elektronických cigaret

Inspektoři životního prostředí zkontrolovali od konce ledna 2013 do dnešního dne 69 dovozců nebo distributorů náplní do elektronických cigaret (e-liquidů). E-liquidy se prodávají v lahvičkách o objemech od 10 do 30 ml a jejich složení je proměnlivé; většinou je tvoří nikotin, propylenglykol nebo glycerol a různá aromata. Tyto náplně jsou z pohledu chemického zákona směsmi a jejich distributoři tak musí dodržovat požadavky zákona č. 350/2011 Sb., o chemických látkách a chemických směsích (chemický zákon) a navazujících právních předpisů (vč. evropské legislativy).

ČIŽP zjistila, že většina společností nedodržela chemický zákon nebo evropské předpisy. Z 69 provedených kontrol jich bylo již 59 uzavřeno. Ve všech těchto případech bylo konstatováno porušení chemického zákona, např. nedostatečná označení chemických směsí výstražnými symboly (např. lebkou) či povinnými varovnými větami. Tato označení jsou přitom jediným informačním zdrojem pro spotřebitele, ze kterého se dozví o závažném riziku pro jeho zdraví. Do dnešního dne inspekce udělila 49 pokut v celkové výši 4 841 000 Kč

 

Zdroj: ČIŽP