Více času na podstatné

ČIŽP uložila za porušení tří zákonů pokuty za víc než půl milionu korun

01.09.2015 10:51

Za porušení tří zákonů uložil Oblastní inspektorát České inspekce životního prostředí společnosti tři pokuty v celkové výši 530 tisíc korun. „Zatímco první půlmilionová pokuta je skutečně závažná, zbylé dvě jsou spíše administrativního charakteru, nicméně zákony jsou dané a musí je dodržovat všichni,“ komentovala udělené sankce Petra Horčicová, ředitelka Oblastního inspektorátu ČIŽP v Plzni.

První pokuta ve výši půl milionu korun byla uložena podle zákona o integrované prevenci. Správního deliktu se firma dopustila tím, že provozoval zařízení v rozporu s několika závaznými podmínkami integrovaného povolení, které vydal Krajský úřad. Zařízení je určeno k dekontaminaci nebezpečných odpadů. „Tento účel zařízení ale podle našich zjištění nebyl splněn, protože od podzimu 2012 do března 2014 neprobíhala dekontaminace pomocí žádné technologie. Nebezpečné odpady byly v zařízení pouze skladovány, a to více než tři roky. Tuto změnu měl však provozovatel ohlásit krajskému úřadu a předložit ke schválení aktualizovaný provozní řád zařízení, což neučinil,“ řekla Petra Horčicová.

Druhá pokuta ve výši deset tisíc korun byla uložena stejnému provozovateli za porušení povinnosti stanovené zákonem o vodách při zacházení s nebezpečnými látkami. „Zjistili jsme, že firma provozovala v roce 2014 záchytnou jímku na odpadní vody z dekontaminační plochy bez platné těsnostní zkoušky. Platnost té původní vypršela v roce 2008,“ upřesnila Horčicová.

Za porušení povinnosti stanovené zákonem o ovzduší padla následně třetí pokuta, a to ve výši dvacet tisíc korun. Při kontrole inspektoři zjistili, že výše uvedená společnost jako provozovatel stacionárního zdroje znečištění neohlásil v zákonné lhůtě souhrnnou provozní evidenci za kalendářní roky 2011 a 2012.