Více času na podstatné

ČIŽP zas pokutovala, tentokrát za zápach a nelegální předání odpadu

11.06.2015 10:07

Inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP) z oddělení odpadového hospodářství v Plzni uložili pokutu 1,5 milionu korun. Firma nelegálně předala odpad ze zpracování strusky dalším 25 stavebním společnostem a neuvedla, o jaký materiál ve skutečnosti jde.

„Přes deset tisíc tun této odpadní strusky, v níž byly překročeny zákonné limity pro chrom a nikl, pak stavební firmy použily k opravám silnic, lesních cest, zásypům kanalizace a jako příměs do betonových podlah,“ uvedla Petra Horčicová, ředitelka Oblastního inspektorátu Plzeň, který se případem zabýval.

Proti pokutě, kterou ČIŽP uložila už v roce 2011, se firma odvolala. Ministerstvo životního prostředí ji však potvrdilo. Společnost neuspěla ani se soudní žalobou, v níž si stěžovala na likvidační výši sankce. Městský soud v Praze letos v květnu žalobu zamítl s tím, že firma dlouhodobě přežívá i s kumulovanou ztrátou z minulých let ve výši téměř 1,5 miliardy korun. Pokuta tak nabyla právní moci.

 

Zápach ze zpracování odpadních plastů už občany obtěžovat nebude.

Společnosti působící v objektu bývalé tírny lnu byla inspekcí uložena pokuta ve výši sto tisíc korun za provoz bez povolení. Inspektoři také vydali rozhodnutí o zastavení provozu zdroje znečišťování ovzduší (regranulační linky). Obě rozhodnutí nabyla v květnu 2015 právní moci a zařízení není v současné době provozováno.

V částečně rekonstruovaných prostorách je instalována linka na výrobu regranulátu z odpadních plastů, jejíž provoz byl zahájen v březnu 2014. Regranulační linka je zdrojem zápachu, na který byl místními obyvateli opakovaně upozorňován místní městský úřad. „Od občanů z této lokality jsme obdrželi podnět na neúnosné obtěžování zápachem. Inspektoři kontrolami zjistili, že provozovatel nemá od března 2014 patřičné povolení k provozu podle zákona o ochraně ovzduší a navíc, že k využití stavby pro tyto účely není vypořádáno řízení podle stavebního řádu. Neproběhlo ani zjišťovací řízení EIA,“ řekl Jan Panský, ředitel Oblastního inspektorátu ČIZP v Havlíčkově Brodě.

V únoru 2015 obdržel Krajský úřad Kraje Vysočina žádost provozovatele o vydání povolení provozu. Inspekce byla požádána o odborné vyjádření a s ohledem na zjištěné skutečnosti vydala negativní stanovisko.