Více času na podstatné

CNG čekají další velké investice

23.07.2013 08:35

Podle informací HN zhruba půl miliardy korun investují dvě velké plynárenské společnosti, Gazprom a E.ON , do vybudování vlastní sítě plnicích stanic na stlačený zemní plyn v Česku.

Společnost Gazprom hodlá prostřednictvím své české "vnučky" - firmy Vemex - v následujících třech letech stavět tempem "patnáct plnicích stanic ročně". Celkový počet by se tak měl ze současných šesti vyšplhat na 45 do roku 2016. Jen letos jich plánuje Vemex otevřít dvanáct. Cena jedné se pohybuje kolem 250 tisíc eur (6,5 milionu korun).

Podobné plány má i německý E.ON. Ten ve spolupráci s českou firmou Next Energy v příštích pěti letech vystaví až padesát plnicích stanic. Next Energy a E.ON budou plyn prodávat na běžných benzinových stanicích. Například na jejich čerpadle v Humpolci je pistole na CNG na stejném stojanu jako ta na naftu či benzin.

Největším tuzemským provozovatelem plnicích stanic je v současnosti skupina RWE. Má jich deset a svoji síť hodlá do budoucna také rozšiřovat. Plnicí stanice bude ve velkém stavět i společnost Vítkovice Doprava. Do roku 2016 jich chce na čerpacích stanicích Benziny vybudovat dvacet.

 

Zdroj: iHNED.cz