Více času na podstatné

CNG stanice přibývají

26.11.2009 13:27

Praha (10. listopadu 2009) – Usnesením vlády ČR č. 563 z 11. května 2005 dala vláda zelenou rozvoji využití zemního plynu v dopravě s cílem dosáhnout do roku 2020 minimálního podílu 10% na spotřebě zemního plynu z celkové spotřeby pohonných hmot v dopravě. Navazující Dobrovolná dohoda plynárenských společností se státem mimo jiné stanovila účast plynárenství na výstavbě sítě plnicích stanic. Tu se daří postupně naplňovat.

V současné době je v ČR již 21 stanic. Další, dvaadvacátá, veřejná CNG stanice se otevře dne 11. listopadu v 11 hodin v Praze v ulici Modřanská. „V Praze se ve středu 11. listopadu otevře již čtvrtá plnicí stanice a v plánu máme i pátou, v Evropské ulici,“ říká Lenka Hauptmanová, tisková mluvčí Pražské plynárenské, a. s.

Další plnicí stanice přibudou i např. v Hrušové u Vysokého Mýta, v ulici Ruská v Ostravě či ve Svobodě nad Úpou u Trutnova. Tato stanice bude jak veřejná, tak pro dopravní podnik, který plánuje pořídit 10 CNG autobusů. V Brně se plánuje zdvojnásobit kapacita stávající stanice Na Špitálce a v roce 2010 se motoristé v Brně dočkají další stanice Brno – Slatina.

Počet CNG stanic se neustále zvyšuje. V roce 2013 by měly být stanice podél všech hlavních silničních tahů a v roce 2020 by mělo být v ČR více než 350 stanic na tuto alternativní pohonnou hmotu.

Meziročně oproti stejnému období roku 2008 stoupl v ČR počet registrovaných CNG vozů (osobních a lehkých užitkových aut) o 100 procent. Do roku 2020 by mělo jezdit v Česku až 450 tisíc vozů na CNG. „Usnesení vlády č. 563 také konkrétně hovoří o doporučení hejtmanům a primátorům měst s městskou hromadnou dopravou zavést krajské a městské příspěvky na pořízení autobusů na plynový pohon pro městskou dopravu a veřejnou linkovou dopravu a ne ve všech městech je dodržováno,“ říká Markéta Schauhuberová, manažerka České plynárenské unie.

Zdroj: tisková zpráva Česká plynárenská unie (ČPU)