Více času na podstatné

Čoudící komín na rodinném domku horší než fabrika?

01.04.2014 08:37

Kotle z domků škodí víc, než se čekalo - ukazují to některá měření prachu. Čoudící komín na rodinném domku horší než fabrika? Zní to sice divně, ale tyto dva zdroje znečištění si začínají být rovny. Vyplývá to aspoň z dosavadních měření balonem, který od letošního roku nad Ostravskem mapuje škodliviny, zejména prach ve vzduchu, a to kolem výšky tři sta metrů.

Ostravský primátor Petr Kajnar, původní profesí technik, svého času vypočítal, že 
v období smogu, kdy měřicí stanice ukazují až sto mikrogramů prachu na krychlový metr vzduchu, je nad Ostravskem v ovzduší rozptýleno až šedesát tun hrubých částic prachu, zvaných pm10. „Z toho průmysl tam dodává 11 tun, doprava dvě, i když si myslím, že je to v případě dopravy mnohem více. Přesto je ve vzduchu téměř padesát tun prachu, který neumíme podložit ani průmyslem ani dopravou. Jsou to lokální topeniště," odhadl Petr Kajnar. Pozitivní je, že se Českem dál šíří takzvané kotlíkové dotace. Kromě „tradičních" regionů, tedy Moravskoslezského a Ústeckého, nově zavádí kotlíkové dotace i kraj Plzeňský (odkaz na celý článek viz níže).

 

První výsledky měření balónem

První výsledky měření balónem Speciální měřicí balón města Ostravy vzlétnul od února celkem 5 krát, z toho 2x pod dozorem Úřadu pro civilní letectví. Měření z 13. března na stadionu Bazaly a 14.března v lokalitě Nová Karolina poskytly validní data pro další hodnocení.

V týdnu od 10. do 15. března se koncentrace na Ostravských stanicích pohybovala v rozmezí 50 -100 μg/m3 (údaje ČHMÚ). Z důvodu vysokých koncentrací PM10 v Moravskoslezském kraji byla vyhlášena 12. března smogová situace. Přesto hodnoty na všech monitorovacích stanicích v době měření 13. března klesly pod 50 μg/m3 a při měření 14. března se pohybovaly koncentrace PM10 kolem 50 μg/m3.

Balón s měřicí technikou byl postupně vypouštěn přibližně po 15 m a v každé výšce proběhlo 5 minutové měření koncentrací různě velkých částic (1, 2,5 a 10 mikrometrů). Maximální dosažená výška byla 235 m (485 m.n.m) na stadionu Bazaly, resp. 270 m (490 m.n.m.) v lokalitě Karolina.
Výsledky měření byly významně rozdílné v obou dnech. Při měření na Bazalech jsou naměřené koncentrace PM10 v rozmezí 20 -30 μg/ m3, což odpovídá spíše čistému ovzduší a s výškou se koncentrace mění minimálně. Zajímavé je, že měřená frakce PM10 obsahuje 93% PM1, tedy velmi drobných částic. Při měření na Karolíně byly naměřené koncentrace PM10 od 40 do 60 μg/ m3 se zřetelným poklesem koncentrací ve výšce cca 140 m. Koncentrace skokem klesly o 15%, a v následující vrstvě byly prakticky beze změn. Obsah jemných částic PM1byl 88%.První výsledky ukazují, že koncentrace PM10 ve sledované vrstvě jsou relativně homogenní, při nízkých hodnotách koncentrací PM10 jsou změny minimální. U vyšších koncentrací je pravděpodobné vrstvení prašných částic, do výšky přibližně 500 m. n. m. nedochází ale k úplnému vyčištění ovzduší. Podíl velmi jemných částic PM1 pak naznačuje, že při nárůstu znečištění jsou do ovzduší emitovány větší částice, zatímco u čistého ovzduší převládají ty nejjemnější.

Pro jednoznačné pochopení výskytu částic nad Ostravou jsou nutná další měření. První proběhne v tomto týdnu v Radvanicích a na příští týden (od 31. března) jsou vybrány lokality Lagun Ostramo a odvalu Heřmanice.

Na podrobné zprávy o měření se můžete podívat zde - Bazaly, Nová Karolina.

 

Mohlo by Vás zajímat:

web Dýchám pro Ostravu.cz

 

Zdroj: Deník (Kotle z domků škodí víc, než se čekalo, 1.4.2014), Ostrava