Více času na podstatné

ČRo: Za klimatické změny může člověk, píše papež František

17.06.2015 20:22

Neoficiální verze encykliky na téma životní prostředí, kterou má Vatikán zveřejnit zítra, unikla na internet. Papež v ní mimo jiné varuje lidstvo před masovou produkcí odpadu a přičítá vinu za klimatické změny člověku.

Dokument, který má 200 stran, obsahuje široký okruh témat. Papež v něm upozorňuje také na možný zánik řady živočišných druhů už v tomto století. Varuje také předtím, aby se lidstvo "neutopilo" ve vlastním odpadu, který masově produkuje. Píše i o chudobě, hladu a spojuje církevní a sociální témata.

Uniklá encyklika také vyzývá politiky k větší zodpovědnosti za péči o svět, který papež nazývá společným domovem. V otázce klimatický změn dává František za pravdu těm, kteří tvrdí, že jsou způsobené člověkem. Říká také, že některé země by se měly uskrovnit ve svém životním stylu, protože v opačném případě na to doplatí nejchudší státy. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun udělal z Františka jakéhosi ambasadora boje proti klimatickým změnám. Organizace doufá, že právě papežova osobnost dodá na podzim v Paříži na úspěchu velké konferenci, která se tématu bude věnovat. 

 

Čtěte také:

Papežova encyklika viní z globálního oteplování lidskou činnost (ČeskéNoviny.cz, 18.6.2015)

 

Zdroj: ČRo