Více času na podstatné

ČSÚ: Ceny surovin a minerálních paliv v dubnu stouply meziročně o desítky pct

14.06.2021 19:02

Ceny dovážených i vyvážených surovin a minerálních paliv v dubnu stouply meziročně o desítky procent. Dovážená ropa, elektřina a plyn byly o 47,7 procenta dražší než loni v dubnu, ceny dovážených rud kovů a kovového odpadu stouply o 15,5 procenta. U vývozu minerální paliva zdražila o 46,5 procenta, suroviny jako kovový odpad, dřevo a sběrový papír pak o 30,3 procenta. Vyplývá to z dat, která zveřejnil Český statistický úřad. Svaz průmyslu minulý týden upozornil, že firmám komplikuje život růst cen surovin, materiálů a polotovarů, které potřebují k výrobě.

Podle informací Svazu průmyslu a dopravy zaznamenalo za poslední půlrok zdražování vstupů 91 procent firem. Nejvíce pociťují růst cen u oceli, mědi, hliníku a dalších kovů, plastů, elektronických čipů, ale také u energií, sběrového papíru či stavebních materiálů. Skoro polovina firem v průzkumu svazu uvedla, že už kvůli rostoucím cenám vstupů musela zdražit své produkty.

"Značný růst cen minerálních paliv a ostatních surovin je zvlášť patrný v meziročním srovnání jak ve vývozu, tak v dovozu, kdy významně rostly ceny ropných výrobků, elektřiny a kovového odpadu,“ uvedl Vladimír Klimeš z ČSÚ. Celkově v dubnu vývozní ceny meziročně vzrostly o 1,1 procenta a dovozní o 0,3 procenta.

U vývozu měl rozhodující vliv růst cen minerálních paliv o 46,5 procenta, šlo především o elektřinu a ropné výrobky. V březnu rostly ceny vyvážených minerálních paliv o 23,8 procenta, tedy polovičním tempem ve srovnání s dubnem. Téměř o třetinu stouply ceny ostatních surovin, zejména kovového odpadu, dřeva a sběrového papíru. Tempo růstu tak zrychluje, v březnu ceny vyvážených ostatních surovin rostly o 25,8 procenta, v únoru o 22,1 procenta. Ceny průmyslového spotřebního zboží klesly o 4,3 procenta a ceny strojů a dopravních prostředků o 1,3 procenta.

Dovážená minerální paliva byla v dubnu o 47,7 procenta dražší než před rokem. Zdražování bylo patrné už v březnu, kdy ceny meziročně rostly zhruba o třetinu, v únoru šlo pouze o dvouprocentní růst. Naproti tomu růst cen ostatních surovin, kam patří třeba rudy kovů a kovový odpad, je v posledních třech měsících setrvale nad 15 procenty. Na druhou stranu ceny dovážených strojů a dopravních prostředků v dubnu meziročně klesly o 5,6 procenta a ceny průmyslového spotřebního zboží o 5,5 procenta.

V meziměsíčním srovnání vývozní ceny stouply o 0,8 procenta a dovozní o 0,4 procenta. I v tomto srovnání vyniká růst cen surovin a paliv. Vývozní ceny stouply proti březnu u surovin jako dřevo, vláknina a sběrový papír o šest procent. Vyvážená minerální paliva, zejména elektřina, podražila o čtyři procenta. Na straně dovozu rostly ceny surovin jako rudy kovů, kovový odpad a dřevo o 3,7 procenta. Dovážená minerální paliva podražila proti březnu o 3,4 procenta, šlo hlavně o elektřinu a uhlí. Statistici upozornili, že v dubnu meziměsíčně mírně posílila koruna vůči euru a dolaru, což přispělo ke zpomalení růstu cen zahraničního obchodu.

Surovin a polotovarů je navíc na celém světě nedostatek. Například mladoboleslavská automobilka Škoda Auto podle dnešních informací v týdeníku Škodovácký odborář ruší kvůli nedostatku dílů další směny. Dodávky komponentů aut se podle odborů ještě zhoršily, podle nich jde o nejtěžší chvíle od spojení Škody s koncernem Volkswagen. Od začátku roku již musela Škoda kvůli nedostatku čipů zrušit řadu směn, především těch přesčasových.

 

Mohlo by vás zajímat:

Z-Group zdražuje ocelové produkty o 40 %, cena šrotu se zvedla o 100 %