Více času na podstatné

ČT24: Ministerstvo financí chce převzít zakázky na likvidaci ostravských lagun

09.01.2015 08:08

Ministerstvo financí chce převzít zadávání zakázek týkajících se likvidace ropných lagun po bývalé rafinerii Ostramo v Ostravě. Sanaci největší ekologické zátěže v Česku dosud řídí státní podnik Diamo, který spadá pod ministerstvo průmyslu a obchodu. O návrhu na změnu zadavatele soutěží dnes začala ve středu jednat vláda, avšak jednání přerušila.

Ministerstvo financí na svých webových stránkách vysvětluje, že změnou zadavatele chce uvést tuto ekologickou smlouvu do standardního režimu. Uvádí, že všechny ostatní podobné smlouvy má pod sebou. Průběh pozastavené likvidace ropných kalů, na kterou stát vynaložil přes dvě miliardy, označil za jako neuspokojivý také ministr životního prostředí Richard Brabec z hnutí ANO.

Ředitel Diama Tomáš Rychtařík zdůraznil, že platí smlouva se sdružením Čistá Ostrava, která zakázku na likvidaci ostravských lagun za 2,6 miliardy vyhrála v roce 2004. "Myslím si, že minimálně po dobu platnosti této smlouvy by Diamo mělo být zadavatelem jednotlivých soutěží týkajících se čištění kalů," řekl České televizi.

Podle původního harmonogramu prací ale měla být už letos lokalita zamořená odpady z rafinérské výroby a odpady z regenerace použitých mazacích olejů kompletně vyčištěná i zrekultivovaná.

 

Zdroj/foto: ČT24