Více času na podstatné

ČT24: Spotřeba vody sice klesla o čtvrtinu, pitnou vodu ale zřejmě zdraží sucho

03.11.2015 12:53

VIDEO: tiskovka sucho a pitná voda Období sucha pokračuje po horkém létu i s podzimem. Nedostatek srážek už se začíná projevovat i na zdrojích pitné vody. Odborníci proto vymýšlejí pojistky pro případ, že by se horké počasí bez deště opakovalo i v dalších letech a vláha začala scházet dlouhodobě. Zdraží se tak zřejmě poplatek za odběr podzemní vody a to do roku 2022 ze současných dvou korun až na osm korun za kubík, plánuje Ministerstvo životního prostředí.

Podle ministra Richarda Brabec pokud vůbec voda podraží, tak o dvacet až třicet korun na osobu na rok. Podle zástupců vodáren ale voda podraží určitě. Nárůst podle nich může představovat až deset procent ze současné ceny vodného a stočného. Více na webu ČT24 ZDE.

 

Senátní seminář "Problematika sucha a pitné vody"

Připomínáme, že v pondělí 2. listopadu 2015 se v Senátu Parlamentu ČR konal seminář na téma „Problematika sucha a pitné vody“. Hovořilo se například na témata změn poplatků za odběry podzemních vod, možnostech propojení vodárenských soustav v období sucha a nedostatku vody,  o změnách, které jsou nutné zapracovat do zákona o vodách, o možnostech k motivaci šetření vodou v období sucha a nedostatku vody.

Záznam z tiskové konference na které vystoupili: Ivo Bárek - místopředseda Senátu, Jiří Burian - senátor, František Barák - Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR. Barbora Tomčalová - Svaz města a obcí ČR a Pavel Punčochář - Ministerstvo zemědělství ČR uvádíme níže.

 

 

Mohlo by Vás zajímat:

Zpráva o stavu vodního hospodářství České republiky v roce 2014

 

 

Zdroj: ČT24, Senát ČR