Více času na podstatné

DHL šetří energii díky inteligentnímu osvětlení

08.02.2017 08:13

V rámci programu GoGreen, prostřednictvím kterého chce společnost DHL Supply Chain snižovat svoji ekologickou stopu, zavádí tuzemská pobočka logistických centrech úsporné a inteligentní systémy osvětlení. Inteligentní řízení osvětlení je založeno na senzorech pohybu a intenzity okolního světla. Svítidla lze stmívat podle měnící se intenzity okolního osvětlení nebo po určité době, během níž svítidlo nedetekovalo pohyb v oblasti snímané senzorem. Systém navíc umožňuje individuální nastavení svítidel v závislosti na jejich umístění, a to pomocí dálkového ovládání.

V největším skladě DHL Supply Chain v Jirnech s plochou 100 tisíc metrů čtverečních přineslo inteligentní osvětlení podle dat společnosti snížení spotřeby o 39 procent. Nové sklady v Jažlovicích, Boru a Chebu jsou vybaveny inteligentním osvětlením již od zahájení provozu. Oproti plánovanému rozpočtu by měly být náklady na provoz osvětlení o 40 až 50 procent nižší.

Realizované projekty nasazení úsporného osvětlení přinesly podle DHL v některých případech snížení roční spotřeby až o 62 procent. V roce 2007 se společnost DHL zavázala v programu GoGreen do roku 2020 snížit svoji globální produkci skleníkových plynů o 30 procent a to navzdory přibývajícímu počtu přeprav.

 

Zdroj: Logistika (ihned.cz)