Více času na podstatné

Díky nejmodernějším technikám by měly klesnout emise tuhých znečišťujících látek nejméně o třetinu

16.05.2014 19:19

Třinecké železárny dnes zahájili zkušební provoz prvního ze dvou tkaninových filtrů zařízení pro odsávání prachu odléváren obou vysokých pecí. Nové odsávání patří k nejmodernějším technikám vůbec, látkové filtry patří ke špičce v technologiích odprášení. Nahradí dosavadní technologii elektrostatických a mechanických odlučovačů. Zkušební provoz spustil ministr životního prostředí Richard Brabec.

Rekonstrukce odsávání odléváren vysokých pecí za téměř 200 milionů korun je jedna z dvanácti ekologických investic za celkem 2,6 miliardy korun, na které poskytne dotaci také Evropská unie v rámci projektů realizovaných z Operačního programu Životní prostředí a zaměřené na zlepšení imisní situace v Moravskoslezském kraji. Díky nim klesne celkový objem emisí tuhých znečišťujících látek nejméně o třetinu současného stavu. Tyto investice v areálu železáren budou dokončeny v roce 2015.

Odsávání nad odpichovým žlabem surového železa patří k nejmodernějším technikám vůbec, látkové filtry patří ke špičce v technologiích odprášení. Nahradí dosavadní technologii elektrostatických a mechanických odlučovačů. „Odsávání odléváren snižuje prašnost jednak v okolí hutě, ale také zlepší pracovní podmínky zaměstnanců. Je to jedna z největších investic, kterou v nejbližší době ukončíme,“ řekl generální ředitel Třineckých železáren Jan Czudek.

Nové výkonné odsávací zařízení emise odsaje do dvou filtračních stanic, a to také z prostor, kde dochází k přelévání materiálu. Současné zařízení pro odsávání je již technicky značně opotřebené. Účinek zvýšeného odsávání a nových tkaninových filtrů eliminuje vznik tzv. červených dýmů, které občas mohou vidět obyvatelé města.  „Dým vzniká nad hlavním odpichovým žlabem oxidací surového železa a je spojen s emisí tuhých znečišťujících látek,“ doplňuje investiční ředitel TŽ Radek Olszar. Konkrétně na tomto zařízení dojde podle odborné studie k poklesu emisí po roce 2015 až o 60 procent. Modernizace odsávání bude znamenat také snížení hlukové zátěže v okolí železáren.

V Třineckých železárnách byla již zahájena stavba sekundárního odprášení kyslíkové konvertorové ocelárny. Jde o největší investici v současné době, která si vyžádá 930 milionů korun. Emise prachu poklesnou na tomto zařízení asi o více než 150 tun za rok.

 

Čtěte také:

Huť se dobrovolně zavázala k dalšímu snižování zátěže životního prostředí