Více času na podstatné

Dnes večer diskuze s M. Jílkovou na téma "Stát plánuje kontrolovat, čím doma topíte"

21.01.2016 19:05

ZÁZNAM POŘADU Ministerstvo životního prostředí připravilo novelu zákona o ochraně ovzduší, kterou v loňském roce schválila vláda. Zlepšit ovzduší ve městech a obcích má pomoci nejprve kotlíková dotace. Lidé již mohou žádat o příspěvek na inovaci svých kotlů. V letošním roce majitele kotlů na tuhá paliva čekají revizní kontroly, které si ovšem musí sami zaplatit. Od příštího roku již mohou úředníci kontrolovat topeniště přímo v domácnostech, zda lidé netopí materiálem, který spalováním zamořuje a otravuje vzduch v sousedství. Za topení odpadem nebo nepovoleným topivem čekají občany vysoké pokuty. Pokuta ale hrozí i těm, kteří neumožní úředníkům kontrolu provést.

Nadlimitnímu působení znečištěného ovzduší je u nás vystavena polovina obyvatel. Téměř třetina republiky je zamořena rakovinotvornými látkami. Vlivem prachu předčasně zemře ročně 5. tisíc lidí. Je v pořádku, aby kontrolami bylo narušováno naše soukromí nebo jde o jedinou možnost, jak ukáznit bezohledné občany? Anebo z nás chce stát dělat udavače a vzniká nástroj k vyřizování účtů mezi sousedy? Napomůže novela k očištění vzduchu nebo jde jen o další utažení smyčky naší svobody a našich práv? Bude kotlíková dotace dostatečnou motivací pro šetrné vytápění našich domovů?

Hosté: Richard Brabec – ministr životního prostředí, Miloš Vystrčil – místopředseda ODS, Zdeněk Husťák – starosta Klimkovic, Vít Vomáčka – starosta obce Kravaře, Daniel Vondrouš – Zelený kruh, MUDr. Eva Rychlíková – Zdravotní ústav Ústí nad Labem a další.

 

Máte slovo s M. Jílkovou Živě dnes 21:10 na ČT1 - zázam pořadu ZDE

 

 

Aktualizováno: 22:35