Více času na podstatné

Dobrá zpráva, o kotlíkové dotace požádají SFŽP všechny kraje

26.09.2015 10:57

Kdo má starý kotel, měl by si pohlídat kalendář. Pravděpodobně již na podzim totiž začnou první krajské úřady vyhlašovat výzvy na výměnu starých neekologických kotlů za nové. A budou poskytovat dotace až do výše 85 procent z maximální částky 150 tisíc korun. Tři miliardy korun z evropských fondů rozdělí pro tyto účely mezi kraje Státní fond životního prostředí (SFŽP).

Podle informací České televize o dotaci na kotlíkové dotace požádají fond všechny kraje. Základní pravidla pro kraje stanovilo Ministerstvo životního prostředí, další podmínky si ale mohou kraje upravovat. Domácnost tak získá třeba stoprocentní příspěvek.

Vytápění v kotlích je v České republice největším zdrojem polétavého prachu. Podle Lenky Brandtové ze SFŽP je průmysl až na druhé příčce. Postupnou obměnu neekologických kotlů za ekologické proto v naší zemi dokonce nařizuje zákon o ovzduší. V Česku je podle odhadu ministerstva životního prostředí více než 350 tisíc kotlů nevyhovujících. MŽP plánuje jich do roku 2020 vyměnit minimálně 80 tisíc.

Pro tyto účely čeká v evropských fondech devět miliard korun. Pro příští dva roky se v rámci startovní výzvy počítá s přerozdělením tří miliard.

 

Mohlo by Vás zajímat:

Dnes začíná platit zákaz neúčinných plynových kotlů (26.9.2015, Ekolist.cz)

 

 

Zdroj: ČT24, Lidovky