Více času na podstatné

Dobrá zpráva, stát pošle na podporu obnovitelných zdrojů z rozpočtu o 2 miliardy více než plánoval

23.11.2012 15:00

Stát bude obnovitelné zdroje podporovat ve stejné výši jako dosud. Na podporu obnovitelných zdrojů tak příští rok pošle 11,7 miliardy korun. I přes zachování letošní výše příspěvku ale elektřina v příštím roce zdraží. Vyplynulo to z dnešního jednání sněmovního hospodářského výboru s představiteli vlády.

Podle původních plánů vlády se měl příspěvek v příštím roce snížit na 9,7 miliardy korun, což by znamenalo výrazné zvýšení cen elektřiny. Lidé nyní v ceně elektřiny platí za obnovitelné zdroje 419 korun při každé spotřebované megawatthodině. Příští rok to podle ministra Kuby bude 583 korun za megawatthodinu. Pokud by ale státní příspěvek klesl na 9,7 miliardy, cena by podle ministra průmyslu překročila hranici 600 korun za megawatthodinu. 

Kuba ale zároveň zdůraznil, že uvedená cena představuje odhad jeho ministerstva. Konečné rozhodnutí o poplatku spotřebitelů za obnovitelné zdroje podle něj musí vynést Energetický regulační úřad. Jeho rozhodnutí však může přijít teprve poté, co vláda výši příspěvku 11,7 miliardy oficiálně schválí.

 

Další informace a rozhovor s ministrem M. Kubou na ČT24.cz ZDE.

 

Aktualizace (27.11.2012) - Novou podobu Návrhu nařízení vlády, kterým se mění nařízení vlády č. 355/2012 Sb., o stanovení limitu prostředků státního rozpočtu pro poskytnutí dotace na úhradu vícenákladů spojených s podporou elektřiny z obnovitelných zdrojů pro rok 2013 projedná vláda 28.11.2012. Schůze vlády je naplánována 20 minut po skončení schůze Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Poslanecká sněmovna bude projednávat rozpočet ČR na rok 2013.

 

Zdroj: ČT24.cz