Více času na podstatné

Dodavatelé energií: Úspory má řešit účinnost celého systému

04.07.2012 12:26

Energetické společnosti podle svých prohlášení považují úspory energie za důležité, povinnost snižovat spotřebu u svých koncových zákazníků však nepovažují za nejšťastnější řešení. Právě k tomu je však bude od roku 2014 zavazovat nová směrnice o energetické účinnosti. Podle firem mají státy ke snižování spotřeby energie daleko vhodnější nástroje.

 

Stanoviska ČEZu, RWE a PRE:

„Zvyšování energetické účinnosti se naše společnost věnuje dlouhodobě,“. „ČEZ si uvědomuje svou odpovědnost vůči životnímu prostředí, a proto je v souladu s naší dlouhodobou strategií vést své zákazníky k šetrnějšímu a ekologičtějšímu chování.,“ dodala. „Podpora úspor energií navíc pomáhá stabilizovat trh s elektřinou tím, že působí proti možným energetickým krizím,“ uvedla tisková mluvčí skupiny ČEZ Barbora Půlpánová.

„Každý ušetřený metr krychlový plynu v domácnostech může být například lépe, efektivněji a ekonomičtěji využit při kogenerační výrobě tepla a podobně. Zásadním problémem je ale nepoměr mezi prostředky, kterými prodejci nebo distributoři energie disponují, a povinnostmi, které by na ně byly uvaleny,“ sdělil Vojtěch Meravý ze skupiny RWE. Na distributory energie je tak prý uvalena „odpovědnost za něco, co nezpůsobili, a co nemohou ani ovlivnit“. Provádění kontroly energetických úspor je prý navíc administrativně náročné. „Jsme přesvědčeni, že energetická efektivita se může nejlépe rozvíjet jen v tržním prostředí, které nejlépe zajistí ekonomičnost přijatých opatření a rozvoj inovací v tomto oboru. Toto tržní prostředí by ale návrh směrnice bohužel nezajistil, spíše naopak,“ řekl Vojtěch Meravý z RWE.

„Jako možný způsob, jak podpořit snížení spotřeby energie, vidíme podporu elektromobility, která sice povede k nárůstu spotřeby elektrické energie, ale zároveň k výraznému snížení spotřeby klasických pohonných hmot,“ uvedl Petr Holubec z PRE. Další možností, jak bez nutnosti nákladného investování do energeticky úspornějších zařízení snížit spotřebu elektrické energie, je podle firmy motivace spotřebitelů ke kontrole stand-by režimů jejich spotřebičů. Společnost Pražská energetika (PRE) se podle svého tiskového mluvčího začala aktivně věnovat poradenství spotřebitelům v oblasti úspor energií již v roce 1998.

 

Celý článek si můžete přečíst na EurActiv.cz ZDE.

 

Zdroj: EurActiv.cz