Více času na podstatné

Dolní komora parlamentu schválila omezení podpory obnovitelných zdrojů energie

16.08.2013 13:48

Sněmovna schválila vládní návrh na omezení podpory výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů v nových elektrárnách uvedených do provozu od příštího roku. Poslanci do novely při dnešním schvalování vložili požadavek, aby příjemci podpory museli od příštího roku prokazovat svoji vlastnickou strukturu. Návrh ukončí podporu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů uvedených do provozu od 1. ledna příštího roku. Poslanci ale vložili do novely přechodné období, které se se vztahuje na ty, kteří ke dni účinnosti zákona budou mít stavební povolení i autorizaci a podaří se jim jejich elektrárny uvést do provozu do konce 2015. Pak se na ně bude vztahovat podpora podle dosavadního znění zákona. Snižuje i odvod solární daně z dosavadních 26 procent na deset procent. Solární daň se nově bude vztahovat na solární elektrárny uvedené do provozu do konce roku 2010 a bude trvat stejnou dobu, po jakou bude trvat právo na podporu. Předlohu musí ještě posvětit Senát.

Průmysl novelu vítá. "Český průmysl platí za obnovitelné zdroje nejvyšší poplatky ze všech evropských zemí," uvedl generální ředitel hutního podniku ArcelorMittal Ostrava Tapas Rajderkar. "Zastropování a snížení poplatků je pro český průmysl pozitivní signál, první krok ve snaze pomoci zachovat jeho konkurenceschopnost." Ostravskému Arceloru klesnou roční náklady na podporu zelené energie díky zavedení stropu o zhruba 90 milionů korun. Dvacítka firem s největší spotřebou energie ušetří zhruba tři čtvrtě miliardy korun ročně. Domácnostem klesne celkový účet za elektřinu o 1,3 miliardy korun.

Svaz průmysl a dopravy ČR vítá dnešní rozhodnutí Poslanecké sněmovny ČR, jejíž členové svých hlasováním zastropovali poplatek za obnovitelné zdroje elektřiny ve výši 495 kč/MWh. Jako nejvýznamnější svaz zaměstnavatelů v ČR dlouhodobě požadoval, aby byl v tomto smyslu novelizován zákon 165/2012 o podpoře výroby z obnovitelných zdrojů (OZE), který by zastropoval dosavadní příliš vysoký poplatek. Ten v letošním roce činil již 583 kč/MWh.

Současně zaměstnavatelé nepovažují přijatou úpravu za natolik dostatečnou, aby pomohla konkurenceschopnosti našich firem, zejména pak velkým odběratelům. Svaz průmyslu a dopravy ČR nepovažuje poplatek na podporu OZE ve výši 495,- Kč/MWh za dostatečný a jeho schválení podpořil čistě pragmaticky při vědomí rizik, které by vyplývaly jeho neschválením. Tuzemské firmy jsou totiž i nadále vystaveny horším konkurenčním podmínkám, oproti řadě jiných evropských zemí, kde je cena elektřiny výrazně nižší. „Jsme stále ještě vzdáleni obvyklé výši poplatků v Německu, Polsku, Francii či Belgii. Je proto potřebné hledat další cesty, jak tento problém řešit. Věřím, že tomu pomůže velká novela,“ uvedl Jan Rafaj.

Podle Svazu průmyslu a dopravy ČR schválení výše podpory jako maximální částky nechává otevřené dveře k jednání pro další snížení poplatku, ať už plošného, nebo diferenciací sazeb pro velké odběratele elektřiny.

Poplatek za OZE vzrostl v České republice během posledních pěti let více než desetinásobně. Zatímco v roce 2009 byl na úrovni 52 Kč/MWh, v roce 2013 činil již 583 Kč/MWh (přičemž bez státní dotace ve výši 11,7 miliardy Kč by tuzemské průmyslové firmy již letos platily 790 Kč/MWh).

 

Novela přehledně - hlavní body

  • Návrh omezuje podporu elektřiny z obnovitelných zdrojů v elektrárnách uvedených do provozu od roku 2014.
  • Horní hranice příspěvku na obnovitelné zdroje se sníží o necelou stokorunu na 495 korun za megawatthodinu.
  • Zavádí se 10procentní solární odvod pro majitele fotovoltaických elektráren uvedených do provozu v roce 2010.
  • Příjemci podpory musí od příštího roku prokazovat svoji vlastnickou strukturu.

 

Ekologickým organizacím vadí hlavně to, že zatímco obnovitelné zdroje o podporu přijdou, dál ji budou moci čerpat jiná zařízení - třeba spalovny odpadu. "Postupným utlumením podpory pro nové obnovitelné zdroje se paradoxně stane z legislativy na rozhýbání čisté energetiky dotační mechanismus pro spalování uhlí a plynu nebo výstavbu spaloven odpadu," píše se v tiskové zprávě Aliance pro energetickou soběstačnost.

 

Rozhovor: Sněmovna odhlasovala omezení podpory obnovitelným zdrojům energie. Jak a zda opatření zlevní elektřinu pro domácnosti, se Radiožurnál zeptal konzultanta firmy ENA, Václava Járky. Rozhovor ZDE.

 

Zdroje: Českénoviny.cz, ČT24.cz, Rozhlas.cz, E15.cz, SPD ČR

 

 

 

Více na: https://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/konec-podpory-zelene-energie-a-strop-na-poplatky-schvalili-poslanci-1014216#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink