Více času na podstatné

Dostavba JE Temelína je nutná, tvrdí experti. Dostavba by elektřinu zdražit neměla.

03.07.2012 09:32

Podle vládní expertní skupiny je však dostavba Temelína nutná, protože je třeba šetřit s uhlím a obnovitelné zdroje jeho výpadek nemůžou plně nahradit. Vysoké náklady by se neměly promítnout do cen elektřiny.

„Domníváme se, že uhlí je naše cenná surovina, vlastně jediná energetická surovina, kterou máme, že je třeba s ním šetřit a zejména zacházet ekonomicky a také ekologicky," řekl ve večerních Ozvěnách dne vedoucí vládní expertní skupiny pro energetiku a profesor Václav Pačes. 

„Jestliže nakonec nedojde k prolomení limitů a uhlí bude stále dražší, tak se nám zdá, že by bylo dobré, kdyby elektrárny postupně odstupovaly od uhlí, to se využívalo zejména v teplárenství a výpadek energie byl nahrazen něčím jiným. Naše výpočty ukazují, že to nejsou obnovitelné zdroje, které k tomu mohou velmi přispět, ale přesto výpadek nenahradí. Co by bylo podle našeho názoru nejlepší a nejekonomičtější je, kdyby se dostavěly dva bloky Temelína, které byly původně plánovány, už je tam na to veškerá infrastruktura,“ dodal.

Odborník na energetiku a analytik společnosti J&T Michal Šnobr si ale myslí, že na dostavbu Temelína není ideální okamžik a přiklání se k variantě rozhodnutí o rozšíření elektrárny časově odložit, dokud nebude jasné, jak se bude dále vyvíjet energetika v Evropě.  

V situaci, kdy Česká republika exportuje téměř 30 procent spotřeby elektřiny do zahraničí, je podle něj vstup na trh s tak technicky, finančně a časově náročnou investicí rizikový. 

„Německo, fakticky náš partner a zároveň země, která dominuje trhu s energií, se vydává zcela jinou cestou. V energetice nastávají nové výzvy jako dovoz zkapalněného plynu, jsou tu možnosti plynu z břidlic a je tu samozřejmě - a to nelze zanedbávat - obrovská podpora obnovitelných zdrojů, ať se nám to líbí, nebo ne, napříč celou Evropou,“ argumentoval Šnobr.

Podle poradenské společnosti Candole Partners Česká republika nové bloky v Temelíně vůbec nepotřebuje. „Pro pokrytí spotřeby v České republice úplně postačí, pokud si Česká republika uchová současné jaderné zdroje a potom rozumně obnoví park uhelných elektráren a potažmo je doplní paroplynovými elektrárnami,“ popsal ve Stalo se dnes Jan Ondřich. 

Vysoké náklady by se neměly promítnout do cen elektřiny. ČEZ elektřinu nedodává domácnostem ani podnikům. Elektřinu si u něj kupují distributorské společnosti. Ty ji dodávají konečným zákazníkům. A ti si mohou vybrat, od kterého distributora ji budou kupovat. 

A pokud by elektřina od ČEZu byla příliš drahá, nemohly by distributoři obstát v konkurenci ostatních dodavatelů A už jen proto by ji kupovaly u někoho jiného. Firmy nakupují proud v rámci trhu celé Unie. Na něm má výroba ČEZu přibližně 2 procenta. Konkurence tak tlačí na ceny. Tedy ceny takzvané silové elektřiny, což je to, co se také obchoduje na energetické burze.

Náklady na rozšíření JE Temelín se odhadují na 200 až 300 miliard Kč. V úvahu připadají dvě varianty financování. Buť stát bude garantovat půjčku společnosti ČEZ anebo připadá v úvahu druhý model který znamená, že se vytvoří výkupní systém cen elektřiny z jádra, takzvané contracts for difference. To znamená, že se nastaví systém, který nebude nepodobný tomu, jaký známe třeba pro obnovitelné zdroje, kdy rozdíl mezi velkoobchodní cenou elektřiny a cenou, která zaručuje návratnost investice, budou hradit spotřebitelé.

 

 

Související rozhovory:

Ve večerních Ozvěnách dne diskutovali vedoucí vládní expertní skupiny pro energetiku a profesor Václav Pačes a odborník na energetiku a analytik společnosti J&T Michal Šnobr

Tvorbu cen za elektřinu pro konečného spotřebitele vysvětlila v Odpoledním Radiožurnálu redaktorka Jitka Hanžlová

Hostem Stalo se dnes byl Jan Ondřich z poradenské firmy Candole Partners

 

 

Zdroj: Radižurnál