Více času na podstatné

Dostavba Temelína je pro nás jednou z priorit, říká ministr půmyslu a obchodu Martin Kuba

03.04.2012 08:57

Ministr půmyslu a obchodu Martin Kuba navštívil v pátek 30. března Jihočeský kraj, aby se zde setkal se zástupci místních samospráv. Cílem jednodenní cesty byla také debata o možnostech dostavby JE Temelín či podpory místních podniků. Právě dostavba Temelína je podle ministra jasnou prioritou.

Ministr si v rámci své páteční návštěvy Jihočeského kraje prohlédl kompletní moderní vybavení elektrárny, která vyrábí elektřinu ve dvou výrobních blocích s tlakovodními reaktory. Elektrárna je navíc s instalovaným výkonem 2000 MW největším energetickým zdrojem Česka. Výkon by se však měl s ohledem na plánovanou dostavbu Temelína ještě zvýšit. Počítá s tím také připravovaná Státní energetická koncepce ČR (SEK).
„Dostavba třetího a čtvrtého bloku Temelína výrazně přispěje k energetické soběstačnosti České republiky. Vše ale musí důsledně zapadnout do chystané energetické koncepce. Temelín musí přinést cenově únosnou energii," uvedl ministr průmyslu a obchodu.

Energetická koncepce, kterou připravuje Ministerstvo průmyslu a obchodu, počítá kromě energie z jádra také s obnovitelnými zdroji. Ty už by ale neměly podléhat ideologickým tlakům. Cílem je především zajištění cenově dostupné elektřiny a tepla pro české domácnosti a podniky. Ve hře je proto debata o fixních cenách.

„Například tzv. model fixních cen elektřiny bych si vcelku dokázal představit. Ale to je teprve otázka dalších jednání," konstatoval ministr Kuba.
Na chystané SEK se podílí i ministrem ustanovená poradní skupina odborníků, v jejímž čele stanuli předseda Učené společnosti Václav Pačes ČR a předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. Tato skupina má podle ní za úkol hodnotit scénáře nejen z hlediska ekonomického, ale především z pohledu možných rizik, které volba energetického mixu může přinášet.

„Zvládnutí dalšího rozvoje jaderné energetiky přináší velké závazky do budoucna, kterých by si stát měl být vědom, než rozhodnutí o výstavbě nových bloků definitivně učiní," řekla Drábová.

V plném běhu je výběr dodavatele dostavby třetího a čtvrtého bloku. Kvalifikovaní uchazeči mají do 2. července předložit své nabídky. Smlouvu s vítězem tendru plánuje ČEZ podepsat nejpozději do konce roku 2013. „Dostavba Temelína je naše priorita a proto se jí v současnosti intenzivně věnujeme a také vše běží podle plánu. Jsme si plně vědomi, že pracujeme na něčem, co je pro příští generaci a co posílí naší energetickou soběstačnost. Temelín totiž v budoucnu nahradí nejstarší uhelné elektrárny, které budeme nuceni z důvodu končící životnosti uzavřít," řekl Vladimír Hlavinka, člen představenstva a ředitel divize výroba ČEZ, a. s.

V souvislosti s dostavbou Temelína vyvstává také téma dostavby dálnice D3, železničního koridoru a rychlostní komunikace R3, kterou požaduje Jihočeský kraj i starostové jihočeských obcí.
„Stát za to přebírá odpovědnost, bereme úkol dostavby dálnice vážně," poznamenal k tomu Kuba.
Slova ministra průmyslu a obchodu potvrdil v pátek i jeho kolega z vlády ministr dopravy Pavel Dobeš. "Jasnou prioritou je pro mě co nejrychlejší dokončení D3 spolu s obchvatem Českých Budějovic. Stejně tak považuji za důležitou dostavbu železničního koridoru. Tyto stavby mají za cíl zajistit kvalitní dopravní obslužnost v rámci kraje a napomůžou zrychlení tempa růstu HDP nejen v tomto regionu," prohlásil.


Další opatření mají zvýšit bezpečnost dopravy v okolí elektrárny Temelín. ČEZ jejich realizaci zahájil v loňském roce. „Otevřením druhého výjezdu z největšího sídliště v Týně nad Vltavou byly zahájeny investice do úpravy komunikací v okolí JE Temelín. Další místní opatření plánujeme realizovat i letos jak v Týně, tak třeba v Sudoměřicích u Bechyně. Záleží ale na průběhu povolovacích řízení," dodal Hlavinka. Tím tak ČEZ naplňuje smlouvu, kterou v dubnu 2009 uzavřel s Jihočeským krajem, na jejímž základě poskytne na jihočeské projekty částku 3,7 miliard korun. Od roku 2009 ČEZ už v tomto regionu podpořil projekty částkou více než 330 miliónů korun. Se stavbou obchvatů okolo jedenácti obcí plánuje společnost ČEZ začít po roce 2015. Začátek je vázán na rozhodnutí o dostavbě elektrárny.


Podle prognózy OECD (Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj) a NEA (Jaderná energetická agentura) se očekává do roku 2030 růst instalovaného výkonu jaderných zařízení na 700 - 1400 GW. Tedy v krajní variantě asi čtyřikrát více proti současnému stavu. Největší jadernou velmocí je EU, vyrábí o osm procent více elektrické energie v atomových blocích než USA a Kanada dohromady, třikrát více než Japonsko a sedmkrát více než Rusko. Významným argumentem, kvůli němuž se očekává růst počtu a velikosti jaderných zařízení, je fakt, že v současné době má lidstvo k dispozici pouze dvě vysoce výkonné technologie pro výrobu elektrické energie bez emisí CO2, a to hydroenergetiku a jadernou energetiku.

 

Zdroj: ČEZ, MPO