Více času na podstatné

Dostaví se dálnice D8? Ekologové opět podali žalobu.

04.09.2012 12:06

Českénoviny.cz informují, že Společnost ochránců životního prostředí opět podala žalobu na rozhodnutí krajského úřadu o stavebním povolení na dostavbu dálnice D8. ČTK o tom informovala Irena Jeřábková, mluvčí Krajského soudu v Ústí nad Labem, který bude o žalobě rozhodovat. Společnost ochránců životního prostředí napadla rozhodnutí úřadu už jednou a soud jí dal za pravdu kvůli nedostatečnému řízení EIA z roku 1995, které podle ekologů dostatečně neposoudilo jiné varianty trasy, které mimo jiné zahrnovaly ekology prosazovanou variantu s dlouhým tunelem pod celým Českým středohořím.

 

iDNES.cz: Dokončení dálnice D8 je znovu ohrožené. Aktivista Lubomír Studnička opět podal žalobu, kterou už jednou dokázal stavbu posledního úseku přes České středohoří zastavit. "O nové žalobě zatím nevíme. Zdůvodnění jsme ale koncipovali tak, abychom riziko, že případná další žaloba uspěje, snížili na minimum," poznamenal mluvčí krajského úřadu Zdeněk Rytíř.

 

Hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová (ČSSD) v druhé polovině srpna napsala dopis ekologům ze Společnosti přátel přírody, ať už dál neblokují dostavbu dálnice D8 přes České středohoří. Podle ní tím také poškozují pověst skutečných ekologů. Citovala vyjádření CHKO České středohoří, podle nějž je nedostavěná dálnice pro životní prostředí nejhorší. Podle hejtmanky je třeba upravit zákony tak, aby jasně definovaly postavení ekologů ve stavebním řízení. "Je potřeba zohledňovat nejenom ochranu přírody, ale také zdraví a životy občanů. Za neodůvodněné ekologické obstrukce musí být vyvozena jasná osobní zodpovědnost," dodala Vaňhová.

 
 

Zdroj: českénoviny.cz, idnes.cz