Více času na podstatné

Dotace, inovace, legislativa a nové trendy představí mezinárodní výstava VODOVODY-KANALIZACE

16.04.2015 13:05

DOPORUČUJEME Na jaké vodohospodářské projekty bude možné získat dotace? Jak se nový zákon o odpadech dotkne provozovatelů čistíren odpadních vod? Jak se bude vodohospodářský obor regulovat? A jaké jsou možnosti čištění odpadních vod pro malé obce? To jsou jen některé z otázek, na které 19. – 21. května odpoví odborná část mezinárodní výstavy VODOVODY-KANALIZACE, kterou pořádá Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR (SOVAK ČR).

„Jde o nejdůležitější a největší akci v oboru s mezinárodní účastí a devatenáctiletou tradicí, která patří mezi uznávané akce i v zahraničí. Kromě novinek, inovací a technologických zlepšení vystavujících firem přinese také nejaktuálnější informace v odborném doprovodném programu výstavy,“ uvedl Aleš Pohl, ředitel společnosti Exponex, která akci organizuje. Akce je určená nejen pro zástupce vodohospodářských firem, ale také pro zástupce měst a obcí, provozovatele vodovodů a kanalizací, projektanty, investory, stavební či průmyslové firmy nebo jen zkrátka fanoušky oboru.

O tom, jak nakládat s komunálním odpadem podle nové legislativy či s kaly z čistíren odpadních vod, se bude diskutovat 20. května celé středeční dopoledne. „V oblasti nakládání s kaly zjišťujeme nejčastěji porušení například při jejich aplikaci na zemědělskou půdu, případně při jejich využití v kompostárnách,“ uvedla Veronika Jarolímová z České inspekce životního prostředí. O tom, jaké trendy a případy jsou v rozporu se zákonem, bude hovořit od 11 hodin.

Diskutovat se bude také o možnostech odpadních vod pro obce do 2000 EO, o plánování v oblasti vod, opatřeních k zvládání povodní, ochraně vodních zdrojů, energii z odpadních vod a řadě dalších zajímavých témat.

 

Přehled doprovodného programu najdete ZDE

 

Jak na dotace?

Jak bude vypadat nové programové období a jaké možnosti přinese? To je jedna z hlavních otázek doprovodného programu 19. ročníku výstavy VODOVODY-KANALIZACE. Věnovat se jí bude hned několik přednášek.

O více než 21 miliard korun bude možné žádat na výstavbu a dostavbu vodovodů a kanalizací, výstavbu a intenzifikaci čistíren odpadních vod a výstavbu a modernizaci úpraven pitné vody v Operačním programu Životní prostředí (OP ŽP) v novém programovém období pro roky 2014 – 2020. Peněz bude výrazně méně než v předchozím období, a šanci na úspěch budou mít pouze ty projekty, které přinesou nejlepší efekt. O tom, jaké možnosti přinese nový OP ŽP, budou s účastníky diskutovat odborníci z ministerstva životního prostředí 20. května celé čtvrteční odpoledne.

 

Nová regulace

Pro bezproblémové čerpání z evropských fondů by měl na ministerstvu zemědělství vzniknout nový regulační odbor. Právě roztříštěná regulace vodárenského oboru byla doposud trnem v oku Evropské komisi. Letošní usnesení vlády, aby regulaci vodárenství koordinovalo ministerstvo zemědělství, ale požadavkům Komise vyhovuje a nic by tedy nemělo dotace do vodohospodářské infrastruktury ohrozit.

„Nový regulační odbor bude mít kontrolní a koordinační roli, ale zároveň bude rozvíjet i důležitý prvek nepřímé regulace, a to formou benchmarkingu. Nový systém zvýší transparentnost regulace cen pro vodné a stočné, zajistí dlouhodobou udržitelnost sektoru vodovodů a kanalizací a zlepší ochrany spotřebitelů,“ říká Jiří Duda, ředitel odboru vodovodů a kanalizací na ministerstvu zemědělství.

Nad dalším možným rozvojem regulace vodárenského oboru i o současném výsledku rozhodnutí vlády bude diskutovat s účastníky doprovodného programu výstavy v úterý 19. května od 11:45. 

 

Inovace a know-how

Nové možnosti podpory pro inovativní technologie a výrobky představí ředitelka odboru ekologie na ministerstvu průmyslu a obchodu Pavlína Kulhánková. „Hlavními příjemci, pro které je vyčleněna převážná část finanční alokace, jsou malí a střední podnikatelé. Nicméně v některých programech mohou být příjemci podpory také velké podniky,“ vysvětlila Kulhánková.

Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost je členěn do čtyř věcně zaměřených prioritních os. Čeští podnikatelé budou mít možnost čerpat asi 120 miliard korun. První dotační programy a výzvy pro předkládání projektů vyhlásí ministerstvo průmyslu a obchodu ještě letos.

„Vedle dotačních programů podpory se počítá rovněž s programy využívajícími jako formu podpory finanční nástroje, jejichž využití musí podle evropské legislativy nejprve projít předběžným posouzením,“ upozorňuje Pavlína Kulhánková.

Vládou schváleným programem podpory využitelným pro firmy oborů vodovody a kanalizace je zejména Program podpory Inovace, jehož cílem je posílení inovační výkonnosti domácích firem a zvýšení její konkurenceschopnosti prostřednictvím využívání unikátních know-how.

„Dalším pro firmy oborů vodovody a kanalizace zajímavým programem je Program podpory Potenciál, jehož cílem je podpora zavádění a zvyšování kapacit společností pro realizaci výzkumných, vývojových a inovačních aktivit a zároveň i zvýšení počtu společností, které provádějí vlastní výzkum, vývoj a inovaci. A Program podpory Aplikace, který je zaměřen na získávání nových znalostí potřebných pro vývoj nových produktů, materiálů, technologií a služeb prostřednictvím realizace projektů průmyslového výzkumu a experimentálního vývoje,“ doplnila Pavlína Kulhánková z ministerstva průmyslu a obchodu. Více se dozvíte na její přednášce ve čtvrtek 21. května v 10 hodin.

 

 

Více informací o výstavě naleznete na www.vystava-vod-ka.cz