Více času na podstatné

Druhý ročník konference Předcházení vzniku odpadů podpořilo MŽP

26.03.2015 08:38

Druhý ročník konference Předcházení vzniku odpadů se bude konat 6. – 7. října 2015 v Kongresovém centru ČVUT Masarykova kolej v Praze-Dejvicích. Při přípravě jejího programu vycházíme ze zkušeností a poznatků získaných na prvním ročníku, který se setkal jednak s mimořádným zájmem o účast, tak s následným ohlasem. Videozáznam všech přednášek synchronizovaný s prezentacemi je stále ke zhlédnutí na www.predchazeniodpadu.cz.

Organizaci druhého ročníku opět finančně podpořilo MŽP v rámci podpory projektů NNO. Díky tomu bude významně snížen vstupní poplatek pro účastníky z řad státní správy a samosprávy, škol, neziskových organizací a dalších nepodnikatelských subjektů.

Konference je součástí prestižního seriálu odborných akcí ODPADOVÉ DNY 2015, jejichž součástí jsou dále: symposium ODPADOVÉ FÓRUM 2015 (18. – 20. 3., Hustopeče) a konference ODPADY 21 (15. – 16. 4., Ostrava – pozor změna termínu oproti kalendáři v lednovém čísle!), ZPĚTNÝ ODBĚR (19. 5., Praha), ODPADY A OBCE (10. – 11. 6., Hradec Králové) a BIOLOGICKY ROZLOŽITELNÉ ODPADY (23. – 25. 9., Náměšť nad Oslavou).

Program konference se pochopitelně teprve tvoří. V zásadě by jej měly tvořit čtyři programové bloky. Jednak to bude plenární jednání o obecných problémech spojených s předcházením vzniku odpadů, o tom, jak k tomu přistupují v jiných zemích, a zahrneme sem pravděpodobně i vybrané materiálové toky. Poté budou na programu dvě specializované sekce, které budou probíhat paralelně. První bude určena především zástupcům obcí a bude zaměřená na předcházení vzniku komunálních odpadů a s tím spojenou osvětou a obecně prací s veřejností s cílem omezení plýtvání nejen potravinami a na opětovné využití odpadů a spolupráci s charitativními organizacemi. Druhá sekce bude zaměřena na předcházení vzniku podnikových odpadů a zde vidíme zatím dvě hlavní témata. Jednak to jsou projekty čistší produkce a potom velmi diskutovaný problém odpad/neodpad/vedlejší produkt/výrobek. Vyvrcholením konference by pak mělo být otevřené diskusní fórum Bariéry předcházení vzniku odpadů.

O postupu přípravy programu konference a dalších novinkách budeme informovat jak v tomto časopise, tak na zmíněných stránkách www.predchazeniodpadu.cz.

 

Autor: Ondřej Procházka