Více času na podstatné

Dukovanský elektromobil se pokusí o zápis do knihy rekordů (Aktualizace: 29.8.2012)

28.08.2012 08:15

Zaměstnanci Jaderné elektrárny se pokusí o zápis do české knihy rekordů. Elektromobilem Peugeot IOn budou kroužit kolem elektrárny a budou se snažit ujet co nejvíc kilometrů.

Dojezdová vzdálenost elektromobilu na jedno nabití je zhruba 150 kilometrů. Okruh kolem elektrárny měří 7,4 kilometrů. Start bude u Informačního centra EDU v místech, kde bude brzy stát dobíjecí stanice pro dva elektromobily. Dál se pojede směrem na  Heřmanice, Rouchovany a kolem lipňanské kapličky zpět k elektrárně. Jízda bude probíhat štafetovým způsobem. Za volant elektromobillu usedne postupně 13 zaměstnanců elektrárny. Vše odstartuje v úterý 28. srpna 2012 v 11 hodin. Předpokládaná doba jízdy je tři hodiny „Je potřeba jet zhruba padesátikilometrovou rychlostí za hodinu, protože při takové rychlosti je jízda nejvíce ekonomická. Z kopce je potřeba využít rekuperaci,“ říká specialista komunikace Václav Krejčí. Průběh pokusu bude sledovat zástupce pelhřimovské agentury Dobrý den.

Elektromobil Peugeon IOn jezdí v dukovanské jaderné elektrárně už rok, má najeto 21 tisíc km a je využíván především ke kratším služebním cestám, k výukovým účelům nebo se prezentuje na akcích v okolí elektrárny. V poslední době se elektromobil představil na Folkových prázdninách v Náměšti nad Oslavou, Mezinárodním hudebním festivalu Petra Dvorského v Jaroměřicích nad Rokytnou a Hudebním festivalu Václava Hudečka v Moravských Budějovicích. Od 3. do 14. září budou elektromobil využívat účastníci Letní univerzity v JE Dukovany.

 

Zaměstnanci JE Dukovany včera ujeli s elektromobilem Peugeot IOn 171 kilometrů, čímž vytvořili výkon, který bude zapsán do české knihy rekordů.

 

Zdroj: ČEZ