Více času na podstatné

Dvě tuny odpadů, to je výsledek čištění koryta řeky Olše

17.04.2014 13:04

Do čištění koryta řeky Olše v areálu Třineckých železáren se letos v rámci Dne Země pustili i studenti Střední odborné školy. Zapojili se tak do každoročních aktivit hutní firmy, která na jaře spolu s městem uklízí zelené plochy. Každý rok nasbírají pověření pracovníci několik tun odpadků. Letos spolu se studenty sesbírali 1930 kilogramů.

Kolem řeky, která protéká areálem Třineckých železáren (TŽ), našli studenti hlavně plastové lahve, kusy igelitových pytlů, krabičky od cigaret zbytky nábytku a další nepořádek. Většinou jde o odpad naplavený zde vodním tokem. Letos bylo odpadků na váhu méně než v minulých letech. „Složení bylo jiné než v minulosti. Letos voda nenaplavila tolik těžkého a objemného nepořádku, zato pytlů s PET lahvemi, igelitem a dalším drobným odpadem bylo ohromné množství,“ vysvětlil vedoucí odboru Ochrana životního prostředí v TŽ Radim Klimša. Dnes odpad z areálu odvezla pověřená externí firma.

Čištění koryta řeky je jednou z řady aktivit průmyslového podniku v oblasti ekologie. V letošním roce dojde k významné výsadbě stromů jak v areálu, tak v jeho blízkosti. Kromě toho probíhají už od loňského roku ekologické investice ve výši přes dvě miliardy korun. Jednou z největších je odprášení aglomerace č. 2 a sekundární odprášení haly kyslíkové konvertorové ocelárny.

 

 

Čtěte také:

Zelený filtr v podobě stromů má významně pomoci k zachycení částic prachu.