Více času na podstatné

E15: Česko nechce přísnější cíl pro energetické úspory

04.10.2016 07:45

Svaz průmyslu a dopravy varuje, že zvažované zpřísnění cíle z 27 na 30 procent bude Česko stát 600 miliard korun.

Česká vláda se postaví proti snaze Evropské komise zvýšit původně dohodnutý cíl pro snižování spotřeby energie do roku 2030. Na sněmu Svazu průmyslu a dopravy, který se konal na Mezinárodním strojírenském veletrhu, to slíbili ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek a ministr životního prostředí Richard Brabec. „Nemíníme připustit další zpřísnění cílů, když už s plněním těch stávajících máme velké problémy,“ uvedl Brabec.

Evropská komise novelu směrnice o energetické účinnosti, kde bude i cíl pro rok 2030, vydá až 12. října. Z pracovních verzí je zřejmé, že Brusel hodlá do směrnice vepsat místo 27 procent, na nichž se dohodli přede dvěma roky šéfové států a vlád, cíl 30 procentní úspory energie proti referenčnímu scénáři. Tento cíl by navíc mohl být pro celou unii závazný.

„Zvýšení cíle pro energetickou účinnost o tři procentní body by stálo českou ekonomiku nejméně 600 miliard korun. Každý rok by se na úspory energie muselo vynakládat zhruba 1,5 procenta HDP,“ tvrdí viceprezident Svazu a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. Při vyšším cíli by se podle něj zároveň musela radikálně přepracovat Státní energetická koncepce.

Jenže problém Česka spočívá v tom, že energetické úspory nebere nikdo moc vážně a stát navíc nedokáže na úspory energií čerpat peníze z evropských fondů.

 

Zdroj: E15