Více času na podstatné

E15: Česko nezvládá plnit plán šetření s energiemi

10.11.2015 21:04

Velké problémy začíná mít Česká republika s plněním cíle pro energetické úspory do roku 2020. Po dvou letech od schválení je plán ve více než desetiprocentním deficitu. Příští rok také země vykáže jen minimální zlepšení, zní z ministerstva průmyslu a obchodu. Manko se může vyšplhat na 40 z celkových 191 petajoulů ušetřené energie do roku 2020.

Stát přede dvěma lety vsadil na to, že k potřebným úsporám bude motivovat firmy, domácnosti a veřejnou správu dotacemi. Pokud dotace nezaberou, nařídí stát už za dva roky dodavatelům energií, aby u zákazníků úspory zajistili, vyplývá z platného akčního plánu pro energetickou efektivitu. Ministerstvo průmyslu se však chce tomuto scénáři vyhnout. MPO by raději šlo cestou dobrovolných dohod s průmyslovými firmami, v nichž by se podnikatelé zavázali k provádění úsporných opatření. Opatření jsou tam nákladově nejefektivnější. Na jednotku uspořené energie firmám stačí čtyřikrát méně dotací než v jiných oblastech.

Jestli je toto cesta, bude podle MPO jasnější na konci roku. V té době by mělo mít odezvu od průmyslu, jestli se k úsporám zaváže. Pak by se změnil i akční plán, z něhož by zmizela hrozba pro obchodníky s energiemi, že budou muset úspory zařídit. Více zítra na E15 ZDE.

 

Zdroj: E15