Více času na podstatné

E15.cz: ČEZ v Albánii přišel o licenci, hrozí arbitráž

21.01.2013 15:54

Anabáze českého gigantu ČEZ v Albánii nejspíše skončí mezinárodní arbitráží. Albánský regulační úřad se totiž dnes rozhodl odebrat ČEZu licenci na distribuci elektřiny. Vyvrcholily tak dlouhodobé spory - Albánci si stěžují, že jim ČEZ dluží a neinvestuje do sítě, ČEZ se naopak v zemi dlouhodobě potýká se špatnou platební morálkou odběratelů. Obě strany tak nejspíše čeká mezinárodní arbitráž. Více NA E15.cz ZDE.

 

Stanovisko ČEZ:

 

Albánský regulační úřad dnes rozhodl o odebrání licence společnosti ČEZ Shpërndarje. Dle Skupiny ČEZ je takový postup v rozporu s tamními zákony a proti jeho rozhodnutí podá formální protest. Současně podnikne první kroky k zahájení mezinárodní arbitráže.

Albánský regulátor spolu s rozhodnutím o odebrání licence určil administrátora, který má pod jeho dohledem převzít správu společnosti, včetně všech rozhodovacích pravomocí a odpovědnosti za chod společnosti, a na kterého se tudíž přenesou práva statutárních orgánů CEZ Shpërndarje. Dosavadní vlastník, tedy Skupina ČEZ, tím ztrácí veškerá akcionářská práva a nemá jakoukoliv možnost, jak se proti tomuto de facto vyvlastnění bránit. Společnost ČEZ s tímto postupem, kdy o fungování společnosti svévolně rozhoduje pouze regulační orgán, zásadně nesouhlasí a považuje ho za neslučitelný nejen s jakýmikoliv evropskými normami, ale i s albánskými zákony. Bezprostředně proto podá žalobu a uvědomí albánskou vládu o svém záměru zahájit arbitrážní řízení.

Situace v Albánii se zkomplikovala na začátku loňského roku, kdy v důsledku loňského katastrofálního sucha byla albánská státní elektrárenská společnost KESH nucena elektřinu za mnohem vyšší ceny dovážet ze zahraničí, čímž se dostala na hranici bankrotu a bez pomoci albánské vlády by nepřežila. Ta se tak svým rozhodnutím na začátku tohoto roku pokusila situaci vyřešit, bohužel způsobem nemajícím v Evropě obdoby, tedy přenosem veškerých nákladů na bedra zahraničního investora, společnosti ČEZ Shperndarje. K 1.1.2012 byla tudíž rozhodnutím regulátora navýšena cena od společnosti KESH o 91%. Tento negativní vliv se po intenzivních jednáních podařilo částečně zmírnit novým rozhodnutím regulátora o snížení vstupní ceny elektřiny od státních elektráren KESH z 2 830 na 2 200 ALL/MWh, což představuje snížení původního meziročního nárůstu z 91% na 49%, a schválením studie stanovující počáteční výši nedobytných pohledávek. Další zvrat však znamenalo vystavení daňového nedoplatku a penále ve výši 4 bil. ALL (cca 28 mil EUR) či za nedodržení objemu importů elektřiny ve výši 430 mil. ALL (ca 3 mil. EUR). Na začátku října Skupina ČEZ změnila obsazení dozorčí rady a představenstva ČEZ Shperndarje nezávislými odborníky za účelem zklidnění vypjatého stylu vyjednávání.

 

 

Zdroje: E15.cz, ČEZ

 

Více na: https://zpravy.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/cez-v-albanii-prisel-o-licenci-hrozi-arbitraz-950090#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink