Více času na podstatné

E15: Lahve bez plastu mají zabránit znečišťování oceánů

06.05.2018 19:31

Nový vynález si klade za cíl zachránit ryby, mořské želvy a ptáky před požíráním a zaplétáním do plastového odpadu.

Lahev, která se sama úplně rozloží do tří týdnů. Takovou schopnost má údajně stoprocentně neplastová nádoba, kterou vyvinul britský chemik James Longcroft. Jejím prostřednictvím chce zachránit světová moře a oceány před přibýváním dalších plastových ostrovů.



Vnější část lahve je vyrobena z recyklovaného papíru a vnitřní povrch ze speciální Longcroftovy sloučeniny. Obě složky se nicméně do tří týdnů dokážou rozložit, navíc mohou sloužit jako potrava pro mořské želvy. Kovové víčko zrezne a rozpadne se údajně do roka.



Longcroft nyní čeká na schválení patentu. Mezi tím však zahájil crowdfundingovou kampaň na portálu Indiegogo, kde na rozjetí širší výroby poptává 25 tisíc liber, zhruba 725 tisíc korun. Ty se mu podařilo vybrat už během prvního dne kampaně díky 325 ekologickým nadšencům. Do obchodů by lahve měly dorazit koncem letošního roku a stát by měly nanejvýš devadesát pencí. Web Business Insider Longcrofta požádal o nezávislý test lahve, ten však vzhledem k čekajícímu patentu a obavě z technologické špionáže spolupráci odmítl.



Zdroj: E15